Hát nem vagyok matekzseni, de szögfüggvények egy nagy táblázat segítségével volt ahogyan a gyökvonás is. A faktoriálist kisebb számok esetén is gyerekjáték
2015. aug. 30. 22:45
2/14 anonim válasza:
Az első vagyok... Régebben az embereknek több volt a szabadidejük és más volt a mentalitás így amit ma feladatot megoldasz 5 perc alatt azzal órákat kellett küzdeni
2015. aug. 30. 22:49
3/14 anonim válasza:
Közelítő módszerekkel, a gyökvonásra pedig visszaveszették az ismert szánok gyökeinek szorzatára vagy összeadására az eredeti problémát.
Mint pl.: √8 = 2√2 a gyök kettőt még én is tudom, hogy 1,41 így a kifejezés közelítőleg 2,82
Számológép helyett volt a logarléc. Logarléc segítségével igen sok mindent ki lehet számolni. Szorzás, osztás, gyökvonás, hatványozás. Sin, cos skála is van rajta.
Ha pontosabb számítás kellett, arra ott volt az ún. hétjegyű logaritmustábla. Több száz oldalon, táblázatba voltak összefoglalva a fontosabb értékek. (Szükség esetén lehet még így is egy lineáris interpolációt alkalmazni).
Néhány számológép azért volt régen is, de sokkal nagyobb méretűek, mint a maiak. Sőt azok még mechanikusak voltak, villanyos csak később lett.
2015. aug. 31. 00:43
7/14 anonim válasza:
Apámnak még volt logarléce, és elég bonyolult műveleteket el tudott vele végezni. Még mindig megvan neki, egyszer mutatta is. Szüleidet vagy valamelyik felmenődet érdemes lehet megkérdezni erről, 20. század második felében még használtak ilyeneket.
2015. aug. 31. 01:59
8/14 anonim válasza:
Trigonometria esetén, (ha a kérdező az "őskorra" gondol) Taylor-polinommal is lehetett közelíteni.
2015. aug. 31. 07:17
9/14 A kérdező kommentje:
nagy köszönet a válaszokért
2015. aug. 31. 07:43
10/14 anonim válasza:
Gimiben még mi is a négyjegyű függvénytáblából néztük a sinus meg cosinus értékeit, mert nem használhattunk számológépet.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!