Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha valaki régen a folyóba...

Ha valaki régen a folyóba fulladt, miért ágyúztak a hajóról és tettek olyan kenyeret a vízbe, amibe higanyt tettek, mint ahogy az Mark Twain-nél olvasható?

Figyelt kérdés
2015. júl. 25. 08:44
 1/9 anonim ***** válasza:

A víz felett kilőtt lövedék az általa keltett hangrobbanással rezgéseket keltett a víz mélyében is, és ha a holttest beakadt valamibe odalent, akkor kiszabadította és a felszínre vetette. Ha nem akadt be, akkor is a felszínre hozta a víz belső hullámzása.

A legtöbb lövedék jóval 333 m/s felett repül ki (még a régi ágyúknál is), ami azt jelenti, hogy átlépi a hangsebességet, és akkor hangrobbanást okoz). Ennek hangja beolvad a lövés dörejébe, ezért nem halljuk külön.

Tom Sawyert olvasol?

2015. júl. 25. 08:58
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

A higanyos kenyér csak babonaság. Úgy hitték, hogy a higanyos kenyeret a vízre rakva az a holttest fölé úszik és megáll felette.

Ez a "mágia" valahogy a higany alkímia tulajdonságaival függ össze. Valamikor régen olvastam, de olyan zavaros volt, hogy elfelejtettem.

2015. júl. 25. 09:02
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Túl az ágyúdörej hangrobbanásán, az ágyú visszarúgása a hajótestre egy hatalmas ütés a hajóra, amely ütést a hajó a víztömegnek átadja. Ez a lökéshullám - mint az előző hoozzászóló is kifejtette, a víz alatt beakadt holttestet esetleg a felszínre hozhatta. Természetesen csak akkor, ha a holttest könnyebb , mint a víz, azaz már olyan előrehaladottan bomlioott állapotban van, hogy a tetsüregben lévő gázok felemelik.

A módszer ritkán eredményes, mert a folyóvízbe süllyedt holttest többnyire elsodródik, a tengeri holttets túl mélyre merül, és a nyálkahalak megeszik.

2015. júl. 25. 09:41
 4/9 A kérdező kommentje:

Én valami olyasmi magyarázatot találtam a neten, hogy elvileg a robbanástól szétszakad a halott epehólyagja, és ez felhozza a víz színére (?).

Amúgy igen, a Huckleberry Finn-ben és a Tom Sawyer-ben olvastam.

Van a Huckleberry-vel kapcsolatban egy másik kérdésem is, de az nem a tudomány kategóriája, úgyhogy gondolom ne ide tegyem fel :D

2015. júl. 25. 14:16
 5/9 anonim ***** válasza:
Ha tudom, itt is megválaszolom. Az epehólyag meg hülyeség, akkora lökéshullámot nem kelt az ágyúdörej. Ráadásul az epe a test legnehezebb folyadáka, hogy segít az a felemelkedésen, ha kiömlik a hasüregbe?
2015. júl. 25. 14:26
 6/9 A kérdező kommentje:

Ne engem kérdezz... :)

Hát jó. A másik kérdés a cselekménnyel kapcsolatos.

Nem tudom, mennyire van még meg nektek a könyv, de van az a rész a Huckleberry Finn-ben, amikor találkoznak két lókötővel és egy olyan faluba érnek, ahol épp meghalt egy gazdag ember, akinek a rokona egy angliai pap, meg a süketnéma öccse (asszem az öccse volt). A két hülye, akivel találkoznak, kiszed egy fiatal srácból mindent a családról és kiadja magát az angliai rokonoknak, hogy lenyúlja az örökhagyó pénzét. Igen ám, de közben megérkeznek a _valódi_ rokonok, és el kell dönteni, hogy ki az igazi. Erre megkérdezi valaki, hogy tudják-e, hogy mi volt a halott mellére tetoválva (ezt csak ők tudhatták, meg az a két csávó, aki kiterítette őket). Erre a két lókötő bekamuz valamit, ami hülyeség (de a biztonság kedvéért azért kiássák a holttestet, így menekülnek végül meg). Viszont megkérdezik a valódi rokonokat, és amit ők mondanak, arra is azt felelik, akik kiterítették, hogy nem láttak ilyen jelet, és majdnem meglincselik mindannyiukat, mondván, mind csalók.

Na, ezt sosem értettem a regényben. Hogyhogy nem az történik, hogy a rokonok megmondják a helyes megoldást?

2015. júl. 25. 14:56
 7/9 anonim ***** válasza:
Én inkább kulturális oldalról közelíteném meg a kérdést: ez egyfajta tiszteletadás lehetett a halott felé. Ágyúzni egyébként is szokás volt, ha tiszteletet akartak kifejezni (pl. ha egy neves meghívott érkezett egy tengerparti városba, akkor szokás volt őt ágyúszóval üdvözölni - azt nem tudom, hogy nem vízparti településeknél is ez volt-e a helyzet).
2015. júl. 25. 16:00
 8/9 anonim ***** válasza:
:) Ha a halak úszóhólyagja szétreped, az felveti őket a vízre (pl. ha kézigránátot dobnak egy tóba, orvhalászati módszer), de az emberre ugyanez epehólyaggal nem igaz.
2015. júl. 25. 20:46
 9/9 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, hogy arra biztattalak, hogy tedd fel a kérdésedet, és most meg cserben hagylak. Sajnos már régen olvastam ahhoz, hogy olyan részletességgel emlékezznék rá, amire most szükség lenne. Az én Huck Finn példányomat pedig az unokahúgom fél éve kölcsönkérte, mert el akarta olvasni. Tehát pillanatnyilag nem tudom feleleveníteni sem a részleteket.

De egy valamit tudok mondani, ami talán segít. Mark Twin nem az az író, aki egy akkora dramaturgiai hibát vétsen, mint a család viselkedésének nem megmagyarázása (hú, de ronda lett ez). Az viszont elképzelhető, hogy ezt elrejtette a sorok között, vagy a történet egy másik, vélhetően korábbi részében. Mondjuk pl. az utcakölyök kifaggatásában, csak ez elkerülte a figyelmedet (mert pl. ott még nem volt értelme, vagy úgy tűnt, hogy nincs értelme).

Az a javaslatom, hogy olvasd újra ezt a részt, hátha kapsz választ a kérdésedre.

Mert senki nem tudja ezt jobban megválaszolni, mint maga Mark Twain.

2015. júl. 25. 22:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!