Fordított ozmózissal desztilláltvizet nyerünk a csapvízből?
Nem desztillált víz. Desztillálással a szennyeződések közül csak a víz forralási hőjén párolgásra képtelen anyagok maradnak vissza (ezek eltávolítása szinte teljes). Az alkoholok, metilalkohol (parfümök, kozmetikumok, háztartási és ipari vegyszerek), aromás szénhidrogének, benzol, benzin, festékhígítók, stb. a desztillált vízben fel is dúsulnak. Az RO technológia viszont minden oldott anyagot hatékonyan képes csökkenteni, de nem 100%-ban, vagyis szinte mindenből marad benne egy kicsi. A leválasztás mértéke a membrán, a védőszűrők minőségétől, és az alkalmazott technológiától (rendszeres membránöblítés megléte, vagy hiánya, a rendelkezésre álló, vagy a biztosított nyomás stb.) függ. Egy valóban jó berendezésből kilépő víz a Himalája gleccsereinek vizéhez hasonlítható (vagy Evian és társai).
A hivatalos szervek csak úgy nyilatkozhatnak, hogy a visszasózás nélküli tisztított víz a Magyar ivóvíz szabványnak nem megfelelő, ugyanis az tartalmaz egy előirt minimum keménységet is (meg rengeteg anyagra az egészségügyi határérték többszörösének megfelelő határértéket). Viszont az Európai szabványnak nagyon is megfelel, ezért nem mondhatják, hogy nem ivóvíz. Ez a magyarázata, hogy az Európában gyártott víztisztítók (pl. a Zepter is) nem kell, hogy tartalmazzanak visszasózó patront, mivel már mi is uniós tagok vagyunk, így engedélyük nálunk is érvényes. Unión kívüli gyártásnál engedélyeztetni kell a berendezést, ezt a magyar szabvány szerint teszik, tehát bele kell tenni a visszasózót.
A nagyon lágy, tiszta vizekkel tényleg akadnak problémák, de nem fognak semmi olyat kimosni a szervezetedből, ami ott szükséges. Viszont a sejtközi állomány lerakódásait, meszesedéseket, vese és epeköveket akár oldhatja is. Egyébként pont ez az egyik problémája, ugyanis a nagyon lágy víz kiváló oldóképességű, ezért nem szabad a vízmű hálózatába beengedni. Hálózatuk több mint fele mára már betiltott anyagokból van, mint az azbeszt (eternit), PVC, vagy ólom. Ilyen hálózatba beengedett nagyon lágy víz onnan olyan anyagokat old ki, amik érrendszeri, daganatos megbetegedéseket okozhatnak, így halált is. Ha viszont minősített, biztonságos alapanyagokból (!) gyártott víztisztítóból közvetlenül iszod ezt a vizet, semmi bajod nem lehet tőle, sőt ez az élet vize! Ez pedig a másik probléma. Minden életformának ez az élet vize, vagyis a kórokozóknak is. Nagyon nagymértékű a szaporodásuk ilyen vízben, ezért csak fertőtlenítő rendszerrel felszerelt berendezések választása célszerű. A Zepter nem ilyen. Árából viszont akár igazi víztisztítót is beszerezhetsz.
A RO víz, deszt víz ivás céljára alkalmas, sőt nagyon egészséges. Hogy ezt megértsük el kell oszlatni néhány tévhitet.
1.Az első az, amit meggyőződésem szerint az ásványvizes cégek találtak ki és terjesztenek, hogy egészséges a magas ásványi anyag tartalmú vizek fogyasztása.
Valójában a vízben lévő szervetlen ásványi sók nehezen szívódnak fel, és hogy fennmaradjon a homeosztázis, terhelik a kiválasztást.
2.A második az az hogy legtöbben úgy gondoljuk, hogy szervezetünk az olyan, mint egy alul nyitott tartályra, amiben iszapos víz van és hogyha tiszta vizet öntünk bele akkor kimosódik az iszap. Szerencsére ez nem így van az oka az meg az egyik legcsodálatosabb szervünk, amiből rögtön kettőt is kaptunk, a vese. Aminek legismertebb feladatán kívül, hogy kiválassza az anyagcsere folyamatok "hulladékát" szabályozza a vér sav-bázis egyensúlyát, ozmózisnyomását, és a vérben található ionok mennyiségét, bizonyos esetekben a vér térfogatát. Ezek nagyjából állandó értékek, amik az állandó testhőmérséklettel kiegészülve adják szervezetünk belső tereinek állandóságát a már fentebb említett homeosztázist.
Ez az én véleményem, én így gondolom.
Sziasztok!
Az Európai Unió nem írja elő az ivóvíz keménységének minimális értékét! Magyarország, a rákvezető nagyhatalom - igen!
Én nagyon sok olyan embert ismerek, aki 10-20 éve desztillált, vagy ozmózis vizet iszik, visszasózás nélkül!
Mindegyikük makkegészséges, esetenként 10 évet is letagadhatnak a korukból, és nem szenvednek azon, gyógyszerszedéssel járó (rák, magas vérnyomás, köszvény, reuma, izületi problémák stb.), gyakran halálos népbetegségek egyikében sem, amit manapság elkerülni egyre nehezebb.
A családom 7 éve iszik ozmózisvizet visszasózás nélkül, azóta nem voltunk betegek (pedig a gyermekeink osztálytársai gyakran betegek!). A kislányom élsportoló, országos bajnok, a kisfiam a legjobb sportoló az iskolában. Nekem az egyébként rossz vérképem kifogástalan lett, a szívritmuszavarom megszűnt. Egyszer megittam egy délután 5 liter ozmózis vizet, és nem lett semmi bajom?!
Lásd még:
Egyébként, hogy gondolhatnánk, hogy a teremtő rossz vizet adna Nekünk (Az esővíz, gleccservíz keménysége nulla, a valóban tiszta hegyi patakok, tavak keménysége is minimális. Az ozmózis szűrés egyszerű fizikai szűrés, csak kiveszi a vízből azokat a dolgokat amik belekerültek.
Ezen kívül, ha megiszunk egy pohár vizet, az a gyomrunkban lévő masszába azonnal beleoldódik, teát a keménysége, vezetőképessége rögtön a többszörösére ugrik.
Azt mondják a hozzáértők, hogy 1 dkg sajtban van annyi kalcium, mint 1 liter ásványvízben, hát ha az egy deka beleoldódik az egy pohár csapvízbe, akkor jó sűrű lesz :)
A WQA szerint (kísérleteket is végezetek) az alacsony oldottanyag-tartamú (1-100 mg/liter) víz ivása teljesen biztonságos.
Az mondták az alpinista barátaim, hogy a tiszta víz a legjobb, de nagy sóveszteség és üres gyomor esetében inkább levest, vagy sportitalt kellene inni.
Az is érdekes, hogy az azt hiszem svájci és svéd cégek, a Zepter és a Lux visszasózó nélküli ozmózis víztisztítókat árulnak. Svédországban (konkrétan Stockholmban) egyébként a csapvíz keménysége nulla!
Megjegyzés: ezeknél nagyságrendekkel olcsóbb, de tökéletes ozmózisszűrők is kaphatók!
Lásd:
Az is fontos lehet, hogy mindenki saját maga dönti el, hogy például használ-e engedélyek sorával rendelkező berendezéseket (pl.: mikrosütőket, mobiltelefonokat stb.); szívja-e az eü. határérték alatti budapesti levegőt (aki nem tehet mást, attól elnézést kérek), ami azonnal nem öl; és issza-e, főz-e, fürdik-e a klóros, és állítólag több százezer mérget tartalmazó csapvízben (nyilván tartalmaz ennyit, hiszen ha nem tisztítjuk, akkor biztos benne van!)
Az is tény, hogy a klórozott csapvíz 40 évig tartó fogyasztása kb. 85 százalékkal növeli a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát!
Bocsánat, hogy a fentieket leírtam, de ezek nehezen cáfolható tények!
Mindenkinek sok boldogságot kívánok!
Üdv: Lakatos Attila - Vízügyi mérnök
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!