Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hány DNS-szál van egy sejtben?

Hány DNS-szál van egy sejtben?

Figyelt kérdés
szóval minden testi sejtben van 23pár kromoszóma, ami kromoszómánként 2 feltekeredett dns-szál. amikor azonban a sejt nyugalmi állapotban van, akkor a dns szálak lecsavarodnak és úgy néznek ki, mint egy tál spagetti. jól gondolom? vagy pedig mindössze 1 szál dns van minden sejtben, amelyet a sejt osztódásakor a polimeráz részekre szed és ezek csavarodnak fel kromoszómákká?

2015. aug. 19. 23:05
1 2
 11/15 hollófernyiges ***** válasza:
Csak hogy tisztázzuk: azt is kromoszómának hívják, amikor nincs X alakba bekondenzálva, hanem spagettiként lebeg a nukleoplazmában. Alapesetben minden kromoszóma 1 szál DNS, tehát normál, nem osztódó emberi sejtben 46 darab van belőle. Osztódás előtt mindegyiket lemásolják, vagyis 92 szál lesz párosával összefűzve a centromernél. Amikor összekondenzálódnek ezek az X-formák amit mikroszkópban lehet látni. Az osztódás folytán aztán az egyik szál erre, a másik arra vándorol és megint két 46 szálas sejted lesz (plusz mitokondriumok).
2015. aug. 20. 07:00
 12/15 A kérdező kommentje:

én úgy tudtam, hogy 1 kromatida 1 szál DNS, és 2 kromotida adja a kromoszómát?

a dupla szál az, amikor a bázispárok egymással szemben be vannak fűződve?

2015. aug. 20. 17:00
 13/15 hollófernyiges ***** válasza:
100%

Igen, az osztódó sejtben 1 kromatid 1 fonál (hogy ne kavarodjunk bele a szálakba) és két kromatid egy kromoszóma, de nem osztódó sejtben, a DNS-duplikáció előtt 1 kromoszóma 1 kromatid :)

Ne keverjük össze a DNS kettős szálával, az még ezen felül van.

2015. aug. 20. 18:42
 14/15 A kérdező kommentje:

lehet gyengeelméjű vagyok de végigolvasva úgy tűnik, mintha egymással ellentétes információkat kaptam volna. a nukleárisDNS kromatinként, kromatidaként vagy kromoszómaként van jelen az ember testi sejtjeiben, amikor a sejt nyugalmi állapotban van?

"Csak hogy tisztázzuk: azt is kromoszómának hívják, amikor nincs X alakba bekondenzálva, hanem spagettiként lebeg a nukleoplazmában." ezzel mindenki egyetért?

2015. aug. 21. 14:01
 15/15 A kérdező kommentje:
ha valakit érdekel: angol fórumon azt a választ kaptam, hogy kromatinnak hívjuk a DNS-t, amikor nem sejtosztódási fázisban van (kromoszómaként). a nukleuszban kivétel nélkül, mindig dupla szálú a DNS található.
2015. aug. 28. 12:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!