Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hány DNS-szál van egy sejtben?

Hány DNS-szál van egy sejtben?

Figyelt kérdés
szóval minden testi sejtben van 23pár kromoszóma, ami kromoszómánként 2 feltekeredett dns-szál. amikor azonban a sejt nyugalmi állapotban van, akkor a dns szálak lecsavarodnak és úgy néznek ki, mint egy tál spagetti. jól gondolom? vagy pedig mindössze 1 szál dns van minden sejtben, amelyet a sejt osztódásakor a polimeráz részekre szed és ezek csavarodnak fel kromoszómákká?

2015. aug. 19. 23:05
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

két esetben csavarodhat le (változhat meg a negyedleges szerkezet csúnyán mondva), alapvetően ha a citoszol megfelelő minőségű és mennyiségű akkor ez állandó

nekrózis esetén meg az olyan dolgoknál, mint a prionfertőzés

egyik sem igazán nyugalmi állapot

2015. aug. 19. 23:08
 2/15 A kérdező kommentje:
akkor gyakorlatilag a DNS állandóan kromoszómaként van jelen a sejtben? (nukleáris dns-nél, nyilván)
2015. aug. 19. 23:15
 3/15 anonim ***** válasza:
mondjuk
2015. aug. 19. 23:23
 4/15 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen :)
2015. aug. 19. 23:28
 5/15 anonim ***** válasza:
Kromoszómák csak osztódáskor alakulnak ki, én úgy tudom....
2015. aug. 19. 23:28
 6/15 A kérdező kommentje:
én is úgy tudtam: "A profázisban a megkettőződött DNS szálak kromoszómákká kondenzálódnak. A körülbelül 1-2 méteres DNS szál interfázisban még kevéssé kondenzálódott állapotban található. A működő, átíródó DNS-nek ugyanis letekeredett formában kell lennie ahhoz, hogy az enzimek hozzáférjenek." hmm
2015. aug. 19. 23:33
 7/15 anonim ***** válasza:
igen, ezért mondtam, hogy mondjuk, de nem az egész tekeredik le, hanem ahogy halad rajta mondjuk a RNS-polimeráz
2015. aug. 19. 23:35
 8/15 A kérdező kommentje:
akkor 1 DNS-szál 1-2m hosszú, vagyis 1 kromoszóma 2-4m hosszú?
2015. aug. 19. 23:38
 9/15 A kérdező kommentje:
és az eredeti kérdésre visszatérve, akkor 46pár dns-szál van 1 sejtben? (leszámítva a mitokondriálisat)
2015. aug. 19. 23:39
 10/15 Hardy Weinberg ***** válasza:

"Hány DNS-szál van egy sejtben?"

Ez a kérdés igen pontatlan, ugyanis ez attól függ, hogy milyen sejtről van szó (melyik faj milyen tipusú sejtjéről).

Ráadásul 'DNS szál' alatt általában a kettős spirált, tehát a duplaszálú DNS-t szokták érteni, mivel ez a DNS "alapállapota", csak speciális körülmények között, és rövid ideig van jelen egyes szálú DNS a sejtekben.

De hogy a konkrét esetre is válaszoljak, a sejtmaggal rendelkező emberi testi sejtekben minden egyes kromoszóma egy darab duplaszálú DNS molekula. Kromoszóma formát tényleg csak a sejtosztódás bizonyos szakaszában vesz fel, de mivel közel 2 m hosszú is lehet egy-egy kromoszómát alkotó DNS molekula, nagyon rendezett és tömörített formában kell lennie, hogy elférjen a sejtben. Ezt kromatinnak nevezik, és nagyon nem olyan mint "egy tál spagetti".

2015. aug. 20. 01:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!