Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy tanuljak meg tanulni?

Hogy tanuljak meg tanulni?

Figyelt kérdés
már nagyon régen nem tanultam semmit és most újra szeretnék de valahogy nem tudom rávenni magam pedig szükséges lenne a válaszokat előre is köszönöm

2015. aug. 13. 13:28
 1/8 anonim válasza:
100%
Ha nem tudod magad ravenni akkor mi ezen nem tudunk segiteni, mert ez csak akarat kerdese. Attol fuggn hogy mennyire akarod es mennyi kitartás van benned. Viszont ha egyszeruen nem tudod megjegyezni a dolgokat akkor próbálj meg tobb modon tanulni. Nekem a figyelmem fenntartása a problema. Ha valami nem erdekel néha én is nehezen tudom rávenni magam, hogy egyaltalan leuljek. Nekem ilyenkor az szokott bevalni, hogy máshogy probalom megtanulni. Például normal esetben 3-szor elolvasok valamit es megjegyzem. Ha megváltoztatom a módszert akkor konnyebb fenntartani a figyelmem. Pl. Készíts rajzokat hozza, irj vázlatot számítógépen, ha könyvből tanulsz irj fel szavakat a lapok tetejére..stb. Talan a változatosság segit.
2015. aug. 13. 13:40
 2/8 A kérdező kommentje:
köszönöm
2015. aug. 13. 14:07
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Velem is ezt volt a probléma nagyon sokáig, és úgy érzem épp most sikerült megoldani. Én tudtam/tudom, hogy mit akarok tanulni, mi az, ami érdekel, olvasgattam is a témában sokat, de arra nem tudtam rávenni magam, hogy akkor most leülök, és órákon keresztül csak azzal foglalkozom. Állandóan elterelte valami a figyelmem, legtöbb esetben a számítógép. Arra nem tudtam rávenni magam, hogy kikapcsoljam... Nálam az vált be, hogy már 2. hete minden nap járok könyvtárba, és nyitástól zárásig ott vagyok, és ott mindenki tanul, koncentrál, és ez a környezet valahogy engem is motivál. Nagyon élvezem, és szerintem majd suliidőbe is oda fogok járni tanulni, mint egy "tanulószoba".
2015. aug. 13. 17:07
 4/8 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm velem is ez van kösz a tanácsot ez egy jó ötlet köszi
2015. aug. 13. 18:29
 5/8 anonim ***** válasza:

Felületes tanulás,szerintem az a magolás azt úgy célszerű néhány mondatonként ismétled a szöveget vagy a képletét vagy bármi mást.

Másik a tudatos azt,hogy elgondolkodsz rajta,hogyan működik mi miért van az az teljesen felfogod az eseményeket több időbe telik.

Ez lehet hülyén hangzik,de én így osztályoztam be magamnak.Ezt a kettő mechanikát alkalmazom.Ami érdekel azon elgondolkozok minden lényeges dolgon miért van,minél jobban megértsem sokszor az érdekes/többet mondó szavaknak még nagyobb értelmet adjak és jobban eltudjak mélyedni a témában.A másik a gyors tanulást segíti elő,ha megvagyok csúszva valamivel vagy esetleg nem is érdekel felületesen megtanulom a mondatokat és annak megfelelően használom vagy próbálom felidézni magamban.Remélem tudtam segíteni.

2015. aug. 13. 20:05
 6/8 A kérdező kommentje:
igen köszönöm szépen
2015. aug. 13. 20:42
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Az ember mindig az csinálja, amit akar. Lehet, hogy nem tudatosan akar valamit, de akkor is azt fogja csinálni. Na és mitől származik az akarat? Kíváncsiságból. Ha kíváncsi vagy egy fizikai jelenség magyarázatára, utána fogsz nézni, azoknak is, amik kellenek a megértéséhez. Az ember az iskolában ritkán érez ilyen kíváncsiságot, mert ezer benyomás éri, mindig akad, ami érdekesebb. Aki már rászokott a számítógépre, mindig arra kíváncsi, amíg szem előtt van, nem is fog mást csinálni. A könyvtár tulajdonképpen az ingereket szűri ki. Ott más hatás nem nagyon ér, mint a többiek tanulása. Az egyedüllét megóv a barátok csábításától. Mert mindig akad valaki, akinek falrengető ötlete támad. És ezzel vége a tanulási ingernek.

Ezért a hatékony módszer előbb az önvizsgálat. Mitől csábulsz el? No annak hatását kell csökkenteni. Mi érdekel? Keresd az összefüggést azzal, amit tanulnod kéne, az lesz a csáberő (motivációnak hívják). Minél több ilyent kell összegyűjteni. Ne elvont legyen (nagy tudásom lesz, én leszek a legjobb és hasonlók), ezek nem vonzanak. Konkrét kézzelfogható dolog kell.

Motivációra úgy lehet szert tenni, hogy módszerességet viszel a dologba, célokat tűzöl ki. Elég nagyokat ahhoz, hogy kelljen az erőfeszítés, de ne olyan nagyokat, hogy úgy érezd, reménytelen. Ha elérted a célt, jutalmazd magad, hiszen az jár neked. Így tanítják be az állatokat is, és hidd el, az ember is így működik, csak több mindenre alkalmas.

A megszokás nagy úr. Borzasztó nehéz egy jól megszokott dologról lemondani. Ezért vigyél rendszerességet a dologba. Lehetőleg mindig ugyanakkor. Ugyanúgy. Vagy ami neked azonosságot jelent. Ha már volt több sikerélményed, azt veszed észre, kívánod. Mert vágysz a sikerre. Nem a tanulásra, hanem ami abból kijön.

Tanulni magolással nem lehet eredményesen, elvétve lesznek sikereid. Ne légy rest megérteni. Az okokat keresni, miért úgy van. A kisgyerek így tanul iszonyatos hatékonysággal. Anya ez miért,az miért, amaz miért, sőt, miért miért. Ez a megértés technikája és meg lehet szokni. Rendkívül hatásos. Kérdezz bárkitől, akitől reményed lehet a válaszra. Ha kiröhögnek, gondolkodj el, miért, esetleg kérdezz másképp. De soha ne sértődj meg. Ők vannak mögötted és nem fordítva.

A tanulással az a szép, hogy amint egyre többet tud az ember, egyre szélesebben is lát. És nő a sikerélménye. Például abban, hogy észreveszi, többet tud a környezeténél. Fölösleges ezt fitogtatni, viszont ki lehet használni. Újabb sikerekhez vezet, ami új töltet a motivációnak.

Elkezdeni talán nehéz. De gondolj arra, hamarosan egy hasonló kérdésre te fogsz szerteágazó válaszokat adni.

2015. aug. 14. 19:20
 8/8 A kérdező kommentje:
köszönöm nagyon jó tanácsokat adtál megpróbálom őket és mégegyszer nagyon szépen köszönöm
2015. aug. 14. 21:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!