Elképzelhető, hogy pl. egy Intel Core i5 procit vagy hasonló korszakban gyártott gép vagy bármi más mondjuk 100 év elteltével is ugyanolyan működőképes marad, mint új korában?
Mert a gazdasságnak előnyös ha folyton vásárolnak az emberek.
2015. aug. 9. 16:59
2/9 anonim válasza:
A számítógépbe, okosmobilba vagy LCD TV-be és monitorokba nem szükséges az 1. válaszban említett "időkorlátozó" áramkört beépíteni. Mert x év múlva akkor is új mobilt vagy PC-t veszel ha üzemképes a régi. Mert korszerűtlenné fog válni.
2015. aug. 9. 17:03
3/9 anonim válasza:
Az integrált áramköröknek van egy élettartama.
Nem működik örökké de az hogy meddig az sok mindentől függ.Minél nagyobb az integráltság és nagyobb az üzemi hőmérséklet annál rövidebb ideig működnek.
Az anyagban a diffúzió útján olyan anyagáramlás indul meg ami a kontrasztot csökkenti az anyagban ez oda vezet hogy a szerkezet károsodik.De a szerintem a számítástechnikában ez nem lényeges mert az elavulás sokkal gyorsabb. Mondjuk egy űrszondánál ami arra van tervezne hogy elhagyja a naprendszert talán már lényeges tervezési szempont lehet.
2015. aug. 9. 18:48
4/9 Gugu Gabor válasza:
Elképzelhető , de nagyon sok össze tevőtől függ.
Az első válaszoló nyomtatós példája nem tudom hogy jön ide.
A 3. válaszoló jól mondja van élettartamuk, minél újabb eszközről beszélünk ez annál rosszabb vagyis ugyan abba a mm2 be pakolnak bele több elektronikát sokkal kisebb a tűrése a dolgoknak.
Ha nem is szó szoros értelemben de ezek is kopnak, vagyis nem mindegy hogy használtad vagy sem, a tárolás körülményei is számítanak, vagyis hogy vészelik átt ezt a 100 évet.
Összességében sokkal nagyobb esélye van hogy egy 286-os proci müködjön 100 év múlva mint egy I5
2015. aug. 9. 21:06
5/9 Tom Benko válasza:
@1: Nem csak a gazdaságnak. Én a mai napig látok nálam öregebb Ladákat futkorászni az utakon. És nem az oldsmobile klub keretében, hanem munkaeszközként. Gondold el, ha nem avulnának el az eszközök, akkor meddig használnánk egyet-egyet, még ha van környezetbarátabb, gazdaságosabb, jobb is? A tervezett elavulás jó, a tervezett elavulás hasznos. Eleve az időben leselejtezett eszközök alkatrészeit újra lehet hasznosítani, kevésbé kell azokat kibányászni, előállítani, ezzel pont a környezetet védik a cégek. Nem olyan ördögtől való dolog ez.
2015. aug. 10. 09:37
6/9 anonim válasza:
"A tervezett elavulás jó, a tervezett elavulás hasznos."
Bocs de ez véleményem szerint csak részben igaz.
Ha a célja ez lenne akkor el is fogadnám, de sok esetben inkább szolgálja a haszon keletkezését. Persze ez is kettős, mert a fogyasztás az alapja a gazdaságnak.
Sok esetben az eszköz a garancia végéig kitart, de mikor elkezdeni termelni a "hasznot" (mikorra kitermelte a bekerülési költséget) addigra rendszerint javíthatatlanul tönkremegy.
2015. aug. 10. 10:53
7/9 Tom Benko válasza:
A hasznot onnantól hozza, hogy kifizetted a vételárat. Illetve már előtte is hozhat, ha több a termelése, mint a kiadások. A garancia arra vonatkozik, hogy adott időn belül annyira ritkák a meghibásodások, hogy a gyártónak megéri javítani.
2015. aug. 10. 12:25
8/9 anonim válasza:
Van egy kb. 35 éves zsebszámológépem, és tökéletesen működik. Elvi oldalról így szerintem nem kizárt, hogy egy jól megtervezett és elkészített félvezető cucc 100 évig is hibátlan maradjon, de még hosszabb távon a kozmikus sugárzás talán még itt a Földön is tuti elintézi valamikor.
2015. aug. 11. 00:38
9/9 anonim válasza:
Persze ebben igazad van, hogy a hasznot a magvásárlástól kezdve termeli. Én arra gondoltam, hogy beállítasz egy termelőeszközt de racionális piaci körülmények között nem tudja kitermelni a bekerülési költségét, mert "tönkre megy", (túl magas lesz a karbantartási költsége ahhoz, hogy megérje üzemben tartani). De igazad van ez így ki van sarkítva.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!