Baromi sok mindentől :D Kezdve, hogy a külső hőmérséklettől, a stresszen át, a véletlenszerűségig :D
Függ hogy melyik fehérjéről van szó: pl egy struktúr fehérje sokkal tovább él mint egy peroxidáz enzim, ami peroxid redukálása közben könnyen sérül és le is bontódik.
Függ, hogy milyen a szervezeted fehérje ellátása, na meg hogy éhezel e- mert ha éhezel akkor a fehérjéid mobilizálódnak az első napokban és elbontódnak.
Minden fehérjének megvan a féléletideje - ez ami baromi sok mindentől függ. Ez fehérjére jellemző idő, így általánosságba nehéz róla konkrétat mondani.
Ha enzimekről beszélünk- akkor azért azok elég specifikusak (jó van átfedés nyilván de kicsi) 1 reakcióra.
Nem az a jellemző hogy sok reakcióban részt vesznek hanem csak 1-1 lépésben. Ezért is az hogy hány funkciója van és ez hogy függ össze a féléletidejükkel eléggé értelmetlen.
ja és az interakció és a funkció az más.
Az hogy hány interakcióban- ezt úgy értelmezem, hogy hány átalakítást végez mielőtt elbontódik- itt biztos van összefüggés, de inkább csak az olyanoknak, akik veszélyesebb molekulákkal dolgoznak (pl peroxidázok). Hogy egy tök átlagos fehérje interakciói inkább úgy függnek össze, hogy minél régebbi annál inkább vannak egyes helyein sérülések- mondjuk véletlenül belekötött vmi más molekula, felszakadt egy két kötése, amitől még végzi a dolgát de már rosszabb hatásfokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!