Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől függ egy fehérje élettar...

Mitől függ egy fehérje élettartama?

Figyelt kérdés

2013. júl. 9. 15:26
 1/7 Tomcsó ***** válasza:

Baromi sok mindentől :D Kezdve, hogy a külső hőmérséklettől, a stresszen át, a véletlenszerűségig :D

Függ hogy melyik fehérjéről van szó: pl egy struktúr fehérje sokkal tovább él mint egy peroxidáz enzim, ami peroxid redukálása közben könnyen sérül és le is bontódik.

Függ, hogy milyen a szervezeted fehérje ellátása, na meg hogy éhezel e- mert ha éhezel akkor a fehérjéid mobilizálódnak az első napokban és elbontódnak.

Minden fehérjének megvan a féléletideje - ez ami baromi sok mindentől függ. Ez fehérjére jellemző idő, így általánosságba nehéz róla konkrétat mondani.

2013. júl. 9. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
és olyan összefüggés van, hogy a nagyobbak vagy a kisebbek élnek tovább inkább? vagy amelyiknek sokféle kapcsolata van, az könnyebben sérül?
2013. júl. 9. 20:28
 3/7 Tomcsó ***** válasza:
Nem méret függő, hanem inkább funkció függő
2013. júl. 9. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
tehát az hogy hány interakcióban tud részt venni, azaz hány funkciója van, az korrelálhat vele?
2013. júl. 10. 09:04
 5/7 Tomcsó ***** válasza:

Ha enzimekről beszélünk- akkor azért azok elég specifikusak (jó van átfedés nyilván de kicsi) 1 reakcióra.

Nem az a jellemző hogy sok reakcióban részt vesznek hanem csak 1-1 lépésben. Ezért is az hogy hány funkciója van és ez hogy függ össze a féléletidejükkel eléggé értelmetlen.

2013. júl. 10. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 Tomcsó ***** válasza:

ja és az interakció és a funkció az más.

Az hogy hány interakcióban- ezt úgy értelmezem, hogy hány átalakítást végez mielőtt elbontódik- itt biztos van összefüggés, de inkább csak az olyanoknak, akik veszélyesebb molekulákkal dolgoznak (pl peroxidázok). Hogy egy tök átlagos fehérje interakciói inkább úgy függnek össze, hogy minél régebbi annál inkább vannak egyes helyein sérülések- mondjuk véletlenül belekötött vmi más molekula, felszakadt egy két kötése, amitől még végzi a dolgát de már rosszabb hatásfokkal.

2013. júl. 10. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
nem az interakció alatt azt értem, hogy hágy másik típusú fehérjével van kölcsönhatásban, azaz a fehérje-fehérje interakciós hálózatban (ppi) mekkora a fokszáma a fehérjének, ami azért jól korrelál a funkcióinak számával, ha lehet ilyenről beszélni egyáltalán.
2013. júl. 10. 22:53

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!