Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Két fehérje kötési energiája...

Két fehérje kötési energiája korrelál a kötőfelülete méretével? Ha igen, akkor van erről valami cikk?

Figyelt kérdés

2013. júl. 2. 15:03
 1/2 Tomcsó ***** válasza:

Hát ez nem ilyen egyszerű :)

Korrelálhat, de abban esetben ha mondjuk ellentétes töltésű oldalaik léteznek (tehát poláros felszínnel rendelkeznek) és pont abban a szögben találkoznak, akkor a vonzás nyilván egyenesen arányos a felülettel, ha egységnyi felületre egységnyi töltés jut. De őszintén szólva a fehérjék nem ilyenek, a térbeli helyzetük a poláros csoportoknak eléggé szerteágazó, nem beszélve a pH függésről.

Biztos, hogy van olyan fajta empirikus összefüggés, hogy a különböző domének (tehát qvaterner szerkezetnél) kapcsolódásánál egy nagyobb kapcsolódási felszínnel rendelkező fehérjék jobban, erősebben összekapcsolódnak, de ügye ezek specifikusan "tervezett" fehérjék- szóval azok az összekapcsolódást szolgálják. De random fehérjék esetén nem hiszem h létezik ilyen konkrét összefüggés, a feladat bonyolultsága miatt.

2013. júl. 2. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 Makoscsiga ***** válasza:

Igen ez így van. Ennek az az oka, hogy a fehérje-fehérje kölcsönhatások erőssége nagyrészben a Van der Waals erőknek köszönhető. Ez az erő ugyan gyenge, mint a harmatos lepkefing, de az interaktáló felületekkel additív, így kellően nagy felület esetén az ionos interakcók erősségének járuléka minimális lesz (amiket először deszolvatálni is kell!!!). Meg lehet adni, hogy 1 négyzet nanométer VdW interakció mekkora energianyereséget jelent. A VdW additivitása triviális. Rákeresve magyar nyelvű oktatási anyagokra ezt találtam:

[link]


"Korrelálhat, de abban esetben ha mondjuk ellentétes töltésű oldalaik léteznek"

Sok fehérje-fehérje kölcsönhatásban nem is vesznek részt töltött csoportok egyátalán.


"(tehát poláros felszínnel rendelkeznek)"

Vannak nem töltött poláros aminosavak is arról nem is beszélve, hogy a peptidgerinc is poláros, de elektromosan semleges. Továbbá fehérjék azon felületei lesznek "ragadósak", azaz kedveltek fehérje-fehérje interakcióra, amik eleve inkább apolárosabb jellegűek. Ennek az az oka, hogy ilyen felületes esetén a deszolvatációhoz kisebb energia kell. A pH függést tök felesleges idekeverni.


"Biztos, hogy van olyan fajta empirikus összefüggés, hogy a különböző domének (tehát qvaterner szerkezetnél) "

A domének közötti interakció egy molekulán belül is jelentős kérdés, már a harmadlagos szinten!

2013. júl. 3. 02:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!