Miért alszanak ki az utcai lámpák ebben az esetben? Mi a fizikai oka?
Sokszor, amikor elmegyek egy utcai lámpa alatt, kialszik.
Guglival találtam pár magyarázatot, amit itt írtak, de nem igaz az én esetemre. A magyarázat általában az volt, hogy az ember szűri az emlékezetében és megjegyzi, hogy pont akkor alszik ki a lámpa, amikor odaér.
Nálam viszont az a helyzet, hogy nem az agyam szűri, hanem valóban attól kapcsol ki, mert közel megyek hozzá. Néha esti sétán elszórakoztunk a haverokkal, hogy egyet előre léptem kialudt, egyet hátra és egyből felgyulladt. Egy lámpa alatt ezt akárhányszor megcsináltam. Ha ők léptek közelebb, semmi sem történt.
Kétlem, hogy valami paranormális oka lenne a dolognak, tudományos magyarázat érdekelne. Lehetséges, hogy rossz néhány lámpa földelése és esetleg rajtam más féle cipő vagy ruházat lehetett, ami miatt nálam kialudt és náluk nem?
Esetleg az segít a dolog magyarázatában, hogy csak néhány lámpa esetén fordul elő ez a dolog? És néhány este előfordul, néhány este nem, ugyanazon az útszakaszon? Tehát esetleg időjárási dologgal kapcsolatos?
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
"A válaszíró 47%-ban hasznos válaszokat ad."
Gondolom nem véletlen az arányod, ugye? A válaszod most sem volt hasznos.
Honnan veszed, hogy top 5 vagy? Írtál egy ilyen táblázatot?
Az intelligenciát ugyanis a parasztkodás jelentősen csökkenti. Nem nagyon hihető, hogy ha valaki ok nélkül sérteget másokat a válaszaiban, akkor az benne legyen egy tudományos topic 5 legjobb válaszadójában.
Hiába fényezed magad, attól még bunkó maradsz.
rossz a kategória barátom, itt nem foglalkoznak parajelenségekkel
a közvilágítást többnyire 50-100W-os halogén izzók látják el, a trafó pedig 230V-ra van kapcsolva, ha te ezt a rendszert magaddal földeled akkor azt bizony megérzed, és nem kérdez az ember ezzel kapcsolatban hülyeségeket
ezért gondoltam valószínűbbnek, hogy be vannak rúgva a fiatalok és ezért nagy felfedezés nekik egy csere érett izzó
A fémhalogén izzókban az öregedés miatt csökken a betöltött anyag -általában higany- mennyisége, -lecsapódik az üvegbúra falára. Ha elfogy a "gőz" mennyisége, a fény kialszik, mindaddig míg a lehűlés miatt úja nem gyűlik össze annyi, amennyi az újragyújtáshoz kell.
Az csak a véletlen műve, hogy éppen valaki alatta elmegy, vagy mozog!
Kialszik az akkor is, ha nem mész el alatta. Kb 1-5 perces ciklusokban (a sárgás szinűek legalábbis).
A fizikájához tudni kell, hogy nem önmagában működik, hanem egy megfelelő méretű fojtó (ez korlátozza mágneses alapon az áramot és így a teljesítményt), egy gyújtó (ez biztosítja a lámpa beindulásához szükséges néhány kV-os impulzust) és egy fázisjavító kondenzátor működteti a lámpát. A lámpának van egy bizonyos ún. égésfeszültsége. Amikor a lámpa az élettartama végére ér (ez kb 8000 óra, pontos típustúl függően), akkor az égésfeszültség rövid idő alatt megemelkedik, majd amikor már túl magas lesz, akkor a lámpa kialszik. Az elindulástól ez egy kb 1-2 perces folyamat. Viszont a lámpa tulajdonsága miatt amikor meleg, akkor nem tud egyből visszindulni a néhány kV-os impulzustól (kb 20-30kV-tól vissza tudna indulni azonnal, de ahhoz sokkal komolyabb szerkezet kellene). Kb 1-5 perc (szintén konkrét típustól függően) lehűl annyira a lámpa, hogy az impulzus újra be tudja indítani.
Az, hogy éppen akkor alszik el a lámpa amikor aláérsz az az oka, hogy máskor nem veszed észre, mivel viszonylag sűrűn vannak a lámpák az utcán. Elalszik az sűrűbben is, csak nem tűnik fel. Kipróbálhatod: ha találsz egy ilyen "kialvós" lámpát, akkor menj odébb ahonnan még látod, és figyeld: pár perces ciklusokban ki fog aludni (esetleg csak néhány ciklusa van a lámpának a közvilágítás felkapcsolása után, mert vannak olyan gyújtók, amik néhány kialvás után nem próbálják újraindítani a lámpát, mivel ez az állapot más fizikai dolgok miatt a fojtónak és a gyújtónak sem tesz jót hosszú távon).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!