Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mátrix invertálás?

Mátrix invertálás?

Figyelt kérdés
Rég volt már. Úgy emlékszem, hogy a mátrix mellé felírtunk egy egységmátrixot, majd a mátrix soraival végeztünk műveleteket, egészen addig, amíg az eredeti mátrixunk helyett nem kaptunk egy egységmátrixot, ekkor pedig az egység helyén megjelent az inverz mátrix. Azt felejtettem el, hogy ezek milyen műveletek lehetnek? Három féle volt, ha jól rémlik. Talán a sorok összeadás és kivonása, konstanssal szorzás(?) és mi?
2015. júl. 5. 14:06
 1/4 anonim ***** válasza:
2015. júl. 5. 17:50
 2/4 A kérdező kommentje:
Ebben benne volt, amit leírtam. A kérdésemre nem kaptam választ, ellenben elpocsékoltam több, mint 6 percet a semmire. Kösz.
2015. júl. 5. 19:48
 3/4 anonim ***** válasza:

Tisztelt Kérdező!

Teljesen jól emlékszel. Ezeket úgy hívják, hogy elemi sortranszformációk és 4 féle létezik:

Szabad:

-két sort felcserélni;

-egy sorhoz hozzáadni egy másik sor konstansszorosát;

-egy sorból kivonni egy másik sor konstansszorosát;

-egy sort valamely konstans számmal megszorozni/elosztani, persze nem zérussal;

Remélem ezzel segítettem, nyomj egy zöld pacsit, ha igen.

2015. júl. 8. 19:10
 4/4 A kérdező kommentje:
A sorcsere nem ugrott be. Ment a zöld, köszönöm! Elsőnek is köszönöm a fáradozását!
2015. júl. 8. 19:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!