Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz-e a 2*int (0, inf) dt/...

Igaz-e a 2*int (0, inf) dt/ (1+x^4*t^2+x^2*t^4) =pi/ (x^4+2|x|) sejtés?

Figyelt kérdés

#algebrai_törtek_integrálása
2015. júl. 5. 08:26
 1/7 A kérdező kommentje:
Bocsánat a jobboldali kifejtés pi/sqrt(x^4+2|x|)!
2015. júl. 5. 08:30
 2/7 anonim ***** válasza:
Most ez hogy van? Integráljuk a 0-t 0tól végtelenig t szerint, majd elosztjuk az (1+x^4...) kifejezéssel?
2015. júl. 5. 08:53
 3/7 A kérdező kommentje:

Nem. Integráljuk a 2/(1+x^4*t^2+x^2*t^4)-t 0-tól végtelenig t szerint. WolframAlpha-s szintaxissal:

2*int(1/(1+x^4*t^2+x^2*t^4),t,0,inf).

2015. júl. 5. 08:59
 4/7 anonim ***** válasza:

Szerintem igaz, vagy ötösöm lesz a lottón, mert ez az 5 szám bejött :D

[link]

2015. júl. 5. 11:09
 5/7 A kérdező kommentje:
A matematika nem véletlenek játéka. Ezt mindannyian tudjuk. A sejtésemet én is 5-6 számból kaptam, de ez semmit sem bizonyít. Be kellene látnunk, hogy ezzel az integrállal meghatározott f(x) függvény az egész számegyenesen előállítja a már kijavított jobboldali függvényt, amely korlátos és folytonos is.
2015. júl. 5. 11:48
 6/7 A kérdező kommentje:
Az adott függvény az origóban nem lehet folytonos és csak nem is korlátos.
2015. júl. 5. 11:52
 7/7 anonim ***** válasza:

Ki lehet integrálni elemi módszerekkel. De csúnya lesz az eredmény, még a Wolframalpha sem bír vele.

A nevezőben ki kell emelni x^2-et, ez konstans, akár ki is vihető az integrál elé.

A nevezőben végülis az marad, hogy t^4+x^2t^2+1/x^2. Ezt teljes négyzetté alakítjuk, így a nevezőben olyan lesz hogy:

(t^2+0.5x^2)^2+1/x^2-0.25x^4.

Itt esetszétválasztást kell csinálni, attól függően, hogy 1/x^2-0.25x^4 pozitív vagy negatív.

Érdemes továbbá alkalmazni egy helyettesítést. Itt újabb esetszétválasztások lesznek a gyök miatt plusz és minusz.

Egy másik lehetőség, hogy a nevező "ügyes" szorzattá alakításával egy tetszőleges n-edik hatványt vizsgálunk. De itt is esetszétválasztás lesz, mivel a szorzat lehet valós vagy komplex. Szorzattá alakítás után parciális integrálással egy rekurzív formula vezethető le.

Na az ötletet megadtam. Nekem most időm nincs erre, ez legalább 10 oldal kézi számítás. Akinek van kedve, csinálja meg, ki kell hogy jöjjön valamilyen eredmény, nem hinném hogy zárt alakban nem lenne megadható.

2015. júl. 5. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!