Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Goldbach-sejtés szigorítás....

Goldbach-sejtés szigorítás. Erre van-e ellenpélda?

Figyelt kérdés

A Goldbach-sejtés azt mondja ki, hogy minden 2-nél nagyobb páros szám előáll két prímszám összegeként...

Szerintem:

... úgy is, hogy az egyik prím kisebb mint 2*gyök(n).

(A kettes szorzó a kisebb számok miatt van.)

Tehát pl. egy 1 millió körüli páros szám úgy is előállítható két prím összegeként, hogy az egyik kisebb mint 2000 - szerintem.

Ellenpélda?

2015. márc. 21. 16:25
 1/5 bbaallzzssaamm válasza:
46%
Erre tényleg itt keresed a választ? Most Komolyan!
2015. márc. 21. 20:04
 2/5 2xSü ***** válasza:
100%

4-től 15 000 000-ig tesztelve 3 számot kaptam, ami nem felel meg a szigorított sejtésednek: 992, 2642, 7426

Egyenlőre ennyit tudott a programom kihozni az első egymillió prím (prímek 15 485 863-ig bezárólag) segítségével.

Elvileg van egy adatbázisom az első 50 millió prímmel (982 451 653-ig bezárólag), de ennek felhasználásához némileg át kellene írnom a programom.

2015. márc. 21. 22:57
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszi!

Nem gondoltam volna, hogy lesz 3 kivétel. Megnéztem, a 2. és 3. igencsak "kapufa"! :D (Éppen hogy csak kicsúszik)

A nagyobb számoknál szerintem reménytelen ellenpéldát találni, mert a gyök(n) egyre messzebb van.

Szóval akkor inkább:

... úgy is, hogy az egyik prím kisebb mint 2.5*gyök(n)!

2015. márc. 22. 17:01
 4/5 2xSü ***** válasza:

Az, hogy 15 millióig nincs ellenpélda, attól még lehet, hogy találunk egy olyan – akár mit tudom én egy 95773 jegyű – számot, amire a sejtésed nem igaz. A „szerintem reménytelen” még nem bizonyítás. Nekem nem következik logikusan. A √n valóban messzebb van a nullától, de maga az n is jóval messzebb van a √n-től.

A bizonyításhoz meg előbb magát a Goldbach-sejtést kellene bizonyítani. Illetve a bizonyítás egyben bizonyítaná ugye a Goldbach-sejtést.

> Szóval akkor inkább:

> ... úgy is, hogy az egyik prím kisebb mint 2.5*gyök(n)!

Én megfordítanám a kérdést. Oké, tegyük fel, hogy a Goldbach-sejtés igaz. Minden páros számnak lesz egy olyan p+q felbontása, ahol p≤q és p a legkisebb olyan prímszám, ami esetén q is prímszám. Mi z-nek az a legkisebb értéke, ami esetén minden – n-el jelölt – páros számra igaz, hogy p≤z*√n ?

A 992 lógott ki leginkább a sorból. Ott ez az összeg 992=73+919

Ez alapján 73=z*√992, ami alapján z=2,317 752 317…

Kérdés, hogy ez a z érték minden páros számra megfelel-e, illetve ha nem, akkor mi z értéke. Egyébként az is lehetséges, hogy nincs is ilyen véges z érték.

2015. márc. 23. 02:55
 5/5 A kérdező kommentje:

Vannak dolgok, főleg a prímszámok körében, amik nehezen, vagy egyáltalán nem bizonyíthatóak, de amúgy nyilvánvalóan - a matematikusoknak nem! :D - igazak.

Pl. hogy a szomszédos négyzetszámok között mindig van prím.

Lehet, hogy sosem fogják bizonyítani, de akkor is eléggé nyilvánvaló.

A Goldbach-sejtés számítógépes elemzéséről ezt találtam:

[link]

1. 9781 a legnagyobb kisebb prím 4*10^18-ig

2. 1.527 * ln(n)^2 * ln(ln(n)) körül van a határ,

ez nagy számokra sokkal kisebb gyök(n)-nél.

Persze nem kell elhinni, hiszen ez nem bizonyítás.

De, fogjál a szavamon, megeszem a kalapom, ha van z=2,318 -nál nagyobb érték a nagy számok körében. :D

2015. márc. 23. 22:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!