Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan keressem meg a következ...

Hogyan keressem meg a következő transzformáció fixpontjait? x'=xcos (t) +ysin (t) +1, y'=xsin (t) -ycos (t) -1

Figyelt kérdés
Addig eljutottam, hogy a feltétel x'=x és y'=y. Utána viszont az egyenletrendszer megoldásakor x és y számokat csak t függvényében kapom meg amit nem tudok értelmezni.

2015. júl. 4. 12:45
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem egészen értem ezt a kérdést. Ha ez egy differenciálegyenlet-rendszer, akkor beszélhetünk az ekvivalens integrálegyenlet fixpontjáról.
2015. júl. 4. 15:51
 2/10 A kérdező kommentje:
Ez egy geometriai transzformáció egyenlete amely az (x,y) koordinátájú pontot az (x',y') koordinátájú pontba visz át. Távolságtartó transzformáció lehet.
2015. júl. 4. 16:48
 3/10 anonim ***** válasza:

Na így már kezd világos lenni.

A transzformáció mátrixa: {cost,sint;sint,-cost} és van még benne egy eltolás.

Szerintem itt sajátérték-sajátvektor-számítás lesz a háttérben.

2015. júl. 4. 17:52
 4/10 anonim ***** válasza:

És mivel ezek szerint ez egy paraméteres transzformáció, ezért értelemszerűen a fixpontjai is a paraméter függvényében változnak. Tehát amit kiszámoltál, az jó. A fixpontok t-től függenek.

A transzformáció amúgy egy forgatás t-vel, majd gyökketőnyi eltolás 315 fokos irányba.

2015. júl. 4. 18:20
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Akkor már értem, hogy t paraméter szerint kell tárgyalni. Most már az esetek tárgyalásával foglalkozom.
2015. júl. 4. 18:33
 6/10 anonim ***** válasza:
A transzformáció biztosan nem forgatás! (először én is arra gondoltam, de nem az).
2015. júl. 4. 18:56
 7/10 A kérdező kommentje:
én úgy gondolom, hogy ez egy tükrözés és egy eltolás
2015. júl. 4. 19:04
 8/10 anonim ***** válasza:

Mindkettőnknek igaza van, ez egy forgatás, egy tükrözés és egy eltolás.

forgatás mátrixa = {cost sint, sint -cost}

tükrözés mátrixa = {1 0, 0 -1}

szorozd össze a kettőt és megkapod a tied: {cost, -sint, sint, cost}

Majd a végén az eltolás (1, -1)-gyel nyilvánvaló.

2015. júl. 4. 20:44
 9/10 anonim ***** válasza:

mármint a forgatás = {cost -sint, sint cost}

és a tied a {cost1 sint, sint -cost}

A lényeg, hogy ez mindhárom trafó egyszerre.

2015. júl. 4. 20:45
 10/10 anonim ***** válasza:
Igazatok van, tényleg mindhárom egyszerre.
2015. júl. 4. 21:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!