Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Matek? Egy R = 6 m sugarú...

Matek? Egy R = 6 m sugarú gömböt a középpontjától d = 4 m távolságban elmetszünk egy síkkal. Mekkora a síkmetszetként keletkezett kör átmérője?

Figyelt kérdés
Probaltam utanakeresni,valami derekszogu 3szog keletkezik,de en meg mindig nem ertem.Valaki elmagyarazna nekem ezt rajzzal eggyutt?

#matematika #merten
2015. jún. 22. 14:12
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha ennek a felállásnak vesszük a síkmetszetét, akkor egy R=6 m sugarú kört kapunk, ahol a középponttól 4 méter távolságban van a kör egy húrja. Ha összekötjük a kör középpontját a húr végpontjaival, akkor egy 6 méter szárú egyenlő szárú háromszöget kapunk, a 4 méter pedig ennek az alaphoz tartozó magassága, és kérdés az alap hossza. Pitagorasz tételével kiszámolható az alap felének hossza (x):

4^2+x^2=6^2

16+x^2=36

x^2=20

x=gyök(20), ennek a kétszerese a=2*gyök(20) méter.

Az alap hossza megegyezik a kérdéses gömbsíkmetszet átmérőjével, tehát a keresett hossz: 2*gyök(20)=gyök(80) méter.

2015. jún. 22. 14:19
 2/4 A kérdező kommentje:
Me'g mindig nem e'rtem,honnan a hu'r?Eze'rt ke'rtem inka'bb a'bra't..
2015. jún. 22. 14:35
 3/4 A kérdező kommentje:
I'gy nehe'z mege'rtenem
2015. jún. 22. 14:36
 4/4 2xSü ***** válasza:

Tessék, itt egy ábra:

[link]

Az ábra a síkra merőleges metszete a gömbnek.

Van egy derékszögű háromszöged, aminek:

- Az áfogója a gömb sugara (R=6m).

- Az egyik befogója a középpont és a sík távolsága (d=4m)

- A másik befogója meg a kimetszett kör sugara lesz (r).

Pitagorasz-tétellel ki tudod számolni a kimetszett kör sugarát. Az átmérő meg ennek a duplája lesz.

2015. jún. 22. 15:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!