A Föld melyik pontja van legtávolabb a bolygó geometriai középpontjától?
A alábbiakat egy weboldalról másoltam ide:
Erre a kérdésre bárki rávágná, hogy az Everest. Pedig talán nem! Az ecuadori Chimborazo hegy csúcsa közelebb van a Holdhoz, vagy bármihez az űrben, illetve messzebb a Föld középpontjától, mint az Everest teteje. A Föld ugyanis nem tökéletes gömb és az egyenlítőnél kidudorodik.
Megszoktuk, hogy a 8.848 méterre a tenger szintje fölé magasodó Everestet nevezzük a világ tetejének. A Chimborazo "csak" 6,267 méterrel magasodik a tenger szintje fölé. De mi van, ha egészen másképpen gondolunk a "legmagasabb" fogalmára?
A Föld nem egy tökéletes gömb, némi túlzással inkább egy labdára hasonlít, amelyre korábban ráült egy kövér ember. A két sarkánál belapul, az egyenlítőnél kidudorodik.....
A harmadik válaszolónál a pont, én csak kiegészítem egy kicsit:
"A magassággal kapcsolatban más meghatározások is léteznek. A csúcs, amely a legmesszebb van a Föld magjától, az equadori Chimborazo. 6267 m-es magasságával nem csak az Andok egyik legmagasabb csúcsa, hanem, mivel a Chimborazo nagyon közel van az Egyenlítőhöz és a Föld az Egyenlítőnél jobban kidudorodik, s így 2150 m-rel távolabb van a Föld középpontjától, mint a Mount Everest. A csúcs, amely a legmesszebb emelkedik ki az alapjától, Hawaiiban található (Mauna Kea), amelynek csúcsa a Csendes-óceán aljzatától több mint 9000 m-re található"
Forrás: [link]
A helyes választ az alábbi oldalon találtam meg:
A Manua Kea az óceán aljától van a legtávolabb, tengerszint feletti magassága azonban 4200 m körüli, míg a Chimborazo több, mint 2000 m-rel távolabb van a Föld középpontjától, mint a Mount Everest, ezáltal az eredeti kérdésre a Chimborazo a helyes válasz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!