Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A Föld melyik pontja van...

A Föld melyik pontja van legtávolabb a bolygó geometriai középpontjától?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 30. 20:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
32%
Szerintem a Himalája. 8848 m-re van a 0-tól, vagyis 8848 m-rel magasabban van, mint más.
2009. ápr. 30. 20:40
 2/11 anonim ***** válasza:
75%
Hát,ez függhet,a földkéreg vastagságától is,mert a Csomolungma ugyan a tengerszinttől mért legmagasabb objektum,de nem biztos,hogy az van a középponttól a legtávolabb,persze azért elég valószínű.
2009. ápr. 30. 20:51
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

A alábbiakat egy weboldalról másoltam ide:

Erre a kérdésre bárki rávágná, hogy az Everest. Pedig talán nem! Az ecuadori Chimborazo hegy csúcsa közelebb van a Holdhoz, vagy bármihez az űrben, illetve messzebb a Föld középpontjától, mint az Everest teteje. A Föld ugyanis nem tökéletes gömb és az egyenlítőnél kidudorodik.

Megszoktuk, hogy a 8.848 méterre a tenger szintje fölé magasodó Everestet nevezzük a világ tetejének. A Chimborazo "csak" 6,267 méterrel magasodik a tenger szintje fölé. De mi van, ha egészen másképpen gondolunk a "legmagasabb" fogalmára?

A Föld nem egy tökéletes gömb, némi túlzással inkább egy labdára hasonlít, amelyre korábban ráült egy kövér ember. A két sarkánál belapul, az egyenlítőnél kidudorodik.....

2009. ápr. 30. 20:54
 4/11 A kérdező kommentje:
Én a Kilimandzsáróra gondoltam, hasonló gondolatmenet által. Az 3. válasz lesz a helyes!
2009. ápr. 30. 21:12
 5/11 A kérdező kommentje:
A Föld alakja ellipszoid.
2009. ápr. 30. 21:15
 6/11 anonim ***** válasza:
75%
Sajnos nem találom az animált földgolyót (forogna), így hát legalább itt ez a két kép: [link] és [link] - Lenyűgöző tapasztalat annak aki még nem látta (számomra is először hihetetlen volt), mert azt tanultuk mindig hogy a földGOLYÓ, meg hogy elipszoid meg gömb, na és akkor jön egy ilyen ábrázolás ahol valamilyen szabálytalan alakzatként van ábrázolva.
2009. máj. 1. 07:01
 7/11 Sz1u ***** válasza:
88%

A harmadik válaszolónál a pont, én csak kiegészítem egy kicsit:

"A magassággal kapcsolatban más meghatározások is léteznek. A csúcs, amely a legmesszebb van a Föld magjától, az equadori Chimborazo. 6267 m-es magasságával nem csak az Andok egyik legmagasabb csúcsa, hanem, mivel a Chimborazo nagyon közel van az Egyenlítőhöz és a Föld az Egyenlítőnél jobban kidudorodik, s így 2150 m-rel távolabb van a Föld középpontjától, mint a Mount Everest. A csúcs, amely a legmesszebb emelkedik ki az alapjától, Hawaiiban található (Mauna Kea), amelynek csúcsa a Csendes-óceán aljzatától több mint 9000 m-re található"

Forrás: [link]

2009. máj. 1. 20:28
 8/11 A kérdező kommentje:
Ebben az esetben, akkor talan megis a Kilimandzsaro lehet ez a pont, hiszen majd az egyenlitön fekszik!
2009. máj. 3. 01:04
 9/11 Sz1u ***** válasza:
100%
Nem, nem a Kilimandzsáró. A Kilimandzsáró kb. 300km-rel van távolabb az egyenlítőtől, míg a Csimborazzó csak kb. 100km-rel. Meg egyébként is alacsonyabb egy kicsivel.
2009. máj. 11. 21:48
 10/11 A kérdező kommentje:

A helyes választ az alábbi oldalon találtam meg:

[link]

A Manua Kea az óceán aljától van a legtávolabb, tengerszint feletti magassága azonban 4200 m körüli, míg a Chimborazo több, mint 2000 m-rel távolabb van a Föld középpontjától, mint a Mount Everest, ezáltal az eredeti kérdésre a Chimborazo a helyes válasz!

2009. máj. 12. 07:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!