Létezhet-e nem gömb vagy nem geoid alakú bolygó?
A kisebb bolygók lehetnek egészen szabálytalanok is, de ők is közel gömb alakúak.
Kocka alakú bolygó biztos, hogy nincs.
A bolygók kialakulásánál nagyrészt folyékony, képlékeny állapotban vannak. Mivel hat az anyagra a gravitáció, így a gravitációs középpont körül gömb alakot vesz fel. A forgás lapítja ezt a gömbformát. Miután szilárd lesz, lehetséges, hogy eltérjen a szabályos gömbtől, de ezt vagy a belső folyamatok okozzák, vagy külső erők (becsapódások). Ezek viszont nem elég nagy energiájúak, hogy gyökeresen megváltoztassák a gömbformát. Egy nagyobb test becsapódása már igen, viszont ilyen esetben akkora energia szabadul fel, ami megolvasztja a bolygó anyagát.
Gömb alakú gyakorlatilag nincs, ami pedig gyorsan forog, az erősen lapult.
Ami kicsi, az lehet szabálytalan.
Igen, ha nem nagyobb az átmérője mint ezer kilométer. Persze az "átmenet" nem "koppanásszerű". Nagyságrendileg kb. ez az a határ, ahol már elég nagy a gravitációja a testnek, hogy idővel "legömbölyítse" a nagyobb kiemelkedéseket, "éleket".
Jó példa a Ceres kisbolygó, amely már közel gömb alakú. Minél kisebb a kisbolygó, annál szabálytalanabb alakot enged meg a kisebb és kisebb gravitáció. Az egy-kétszáz kilométeres kisbolygók inkább krumplihoz hasonlítanak. Az ennél is kisebbek még inkább formátlanok lehetnek.
A Mars, vagy még inkább a Föld méretű kőzetbolygók gömbtől való eltérése - tömegük arányában - egyre elenyészőbb. A forgás sebesség miatti "lapultság" persze függ a forgás sebességétől is, de itt is a gravitáció a "lapultság" ellen dolgozik.
Például a Föld "lapultsága" kb. 0,3%. Azaz az egyenlítői átmérő, és a forgástengelynél mérhető átmérő ennyivel tér el. Ez messze a legnagyobb eltérése az ideális gömb alaktól. (Egy futball labdánál ez egy tized milliméteres eltérésnek felelne meg. Szerintetek egy valódi foci labda van ennyire "pontos" gömb? Ugye nem? Akkor most a foci labda milyen alakú? Ugye nem gömb, hanem futball labda alakú? Nem az "amerikai" futballról van szó!) Na ennyit a "geoidról". :D
A Jupiter a gyors forgástól (tíz óra körül van) már éppen-éppen szabad szemmel is láthatóan lapult.
Összefoglalva: A bolygók gömb alakúak. A kisbolygók nem feltétlenül, sőt azok leginkább amorf alakúak.
dellfil
Oké, 16:53! Teljesen igazad van. De a lényeget mondtam. Az, hogy a pontos terminológiát hanyagoltam, azért tettem, mert nem akartam a lényegről elterelni vele a kérdező figyelmét.
De, ha nagy tévedés van a válaszomban, szóljatok. Belátom, ha tévedtem. :)
dellfil
Szerintem létezhet.
De lehet hogy csak egy nagyon távoli galxisban létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!