Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Maghasadásnál ez most hogy van?

Maghasadásnál ez most hogy van?

Figyelt kérdés

A mag befog egy termikus neutront. Ekkor a hasadásra az egyszerű magyarázat: A mag kötési energiájában a tagok úgy változnak, hogy a mag instabil lesz és "ketté" hasad. A másik, meggondolás a potenciálgátas. Ez ugye mindkét oldalról gát.

[link]

A mag energiájának meg kell ugrani a gátat, hogy tudjon bomlani. (Egyáltalán mi a mag energiája? A kötési lenne?) Találtam egy olyan magyarázatot, hogy a neutron befogásakor a mag kötési energiája nő, így a mag képes megugrani a gátat és hasadni, de ha a kötési energia nő, akkor nem pont hogy kötöttebb lesz a mag? A hasadáshoz ennek nem csökkennie kéne?

Alap termikus neutronokkal a 235-ös urán tud hasadni, a 238-as nem. Ennek pont a párenergia az oka. 235 neutronbefogással páros-páros mag lesz, így nő a kötési energiája, a 238-asból meg páros-páratlan, nála a párkölcsönhatási energia eltűnik, így a 235-ös neutronbefogással 2 párenergiányi energiával többel rendelkezik, így pont olyanok az energiaviszonyok, hogy képes megugrani a gátat. Ennek elvileg ez a magyarázata. Viszont én ezt inkonzisztensnek látom. Én úgy látom, hogy ha a kötési energia nő, akkor a mag kötöttebb lesz. Hol a hiba?

2015. jún. 16. 21:28
 1/1 anonim ***** válasza:
Mindenki 56-os vas akar lenni.De amúgy ajánlom a figyelmedbe ezt a könyvet, minden benne vanés érthető: Kiss Dezső-Horváth Ákos-Kiss Ádám: Kísérleti Atomfizika (1998)
2015. jún. 24. 10:50

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!