Tudományosan hogyan definiálható az idő?
én annak híve vagyok, hogy az idő legjobban a távolság és sebesség függvényében értelmezhető. Mivel ez alapján mérünk időt. Az óra a csuklón is egy adott sebességgel jár körbe, és a megtett útjából következtetünk az eltelt időre is. Vagy ahogy a Föld a napkörül kering...Pontosabban az idő mozgás. ( ez így kicsit furcsán hangzik, de az előző gondolatmenet kiegészítése, ugyanis a legpontosabb óra az atom rezgésszámát méri).Tehát bármilyen mozgás ( aminek ismerjük a pályáját, távolságot tesz meg, vagy ciklikus) az szolgálhat időmérésre.
az idő mint fogalom úgy írható le, mint változás. Ennek a gondolatnak a továbbvitele inkább filozófia, és talán megfogalmazhatatlan is.
Ha jól emlékszem, akkor Marx György az első elméleti mechanika órán valahogy úgy definiálta az időt, hogy Newton első törvénye értelmében inerciarendszerekben a magára hagyott test vagy nyugalomban van, vagy egyenesvonalú egyenletes mozgást végez, tehát egyenlő útszakaszokat egyenlő idők alatt fut be. Ez módot ad az időmérték definiálására. Tehát az idő mérését valóban a távolságmérésre alapozza (adott, de ismeretlen sebesség mellett).
Ennél többet a fizika jelenleg nem tud mondani, legfeljebb az einsteini relativitáselmélet finomított rajta olyanképpen, hogy újradefiniálta az inerciarendszerek fogalmát azok tetszőleges fizikai jelenséggel szemben mutatott ekvivalenciájával. Ez pedig behozta a téridő fogalmát és az időnek mint mennyiségnek a relatív voltát.
A kvantumhabokat meg Planck-időt most hagyjuk. Azok nem mérhető mennyiségek és csak elméleti szinten szerepelnek a fizikában.
9-es nek üzenném, hogy nem értette a kérdést. A kérdezőt nem az érdekli, hogy mi pl. a sziderikus időszámítás. Hanem mi az idő fogalma. Ahhoz pedig értelemszerűen az inerciaidő áll a legközelebb.
És ahogy én is leírtam, a mérésével definiálható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!