A fény (foton) egyenes vagy hullámvonalban terjed?
Figyelt kérdés
Az orvosi biofizika tankönyvéből idézek:
"A fény (...) fotonokból áll, amelyek egyenes vonalban mozognak mint kis részecskék"
"(A fény) terjedés közben hullámnak tekinthető"
Szóval ez a két állítás, hogy fér emg egymás mellett, hogyan lehet értelmezni a fény mozgását. Köszi.
2015. jún. 5. 12:12
11/15 anonim válasza:
Hullámegyenletet akartam írni... Másfelől én úgy tudom, hogy pont a részecsketermészet a klasszikus magyarázat a fénynyomásra. Jóval a kvantummechanika előtt már ebben gondolkoztak sokan.
12/15 anonim válasza:
"körülötte (pongyolán fogalmazva) az elektromágneses tér periodikusan változik" - nem körülötte változik az elektromágneses tér, hanem a foton maga az elektromágneses tér.
13/15 A kérdező kommentje:
Köszi a minőségi válaszokat, sajnos a vizsga közelsége miatt nem tudok elég időt szánni rá, hogy teljesen letisztázzam magamban, viszont remélem, hogy utána sikerülni fog. :)
2015. jún. 6. 18:42
14/15 anonim válasza:
Az az igazság, hogy teljesen letisztázni nem tudod, mert a tudomány még nem teljesen fejtette meg, hogy is van ez. A kvantumfizika olyan területekre vezet el, amik meghaladják az emberi felfogóképességet.
15/15 anonim válasza:
A fénynyomás klasszikus értelmezéséhez csak annyit kell látni, hogy az EM hullámzás impulzust is szállít (időátlagban), nem csak energiát. Ez már a sima elektrodinamika könyvekben is benne van, ahol max. relativisztikus felírásban újrafogalmazzák a Maxwell-egyenleteket, szó nincs még részecskéről/fotonról/legkisebb adagokról. Sőt, hanghullám is hordozhat impulzust.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!