Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Agyátültetés elméletben....

Agyátültetés elméletben. Kinek a személyisége élne tovább?

Figyelt kérdés
Szóval tegyük fel elméleti alapon, hogy lehetséges lenne az agyátültetés. Ha van egy adott ember, aki új agyat kap, akkor az ki lenne (mármint személyiségileg) a műtét után? Az aki azelőtt is volt, vagy aki a donor volt? Esetleg a két személyiség összemosódna?
2010. febr. 24. 18:40
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

[link]

Főként a harmadik, negyedik és az utolsó bekezdés most a lényeg.

Persze nem állítom, hogy ennek akkora jelentősége van mint az agynak, mert alapvetően az agy az mindennek a központja, viszont rajta kívül még történik egysmás.

"a hasi agynak a működése nincs alárendelve a másiknak (...) Bár korábban azt gondolták, működését a feji agy irányítja, mára kiderült: a kettő közötti összeköttetést 90 százalékban olyan idegrostok alkotják, amelyek a hasból visznek információt a fejbe. Ha ezeket az idegrostokat elektromosan ingerlik, vagy szorongás, vagy a tökéletes jóllét érzése fog kialakulni."

A cikket érdemes elvolvasni, szerintem érdekes.

Szerintem agyátültetésnél főként a donor személyisége lenne a domináns, viszont éppúgy jelen jennének az eredeti személy tulajdonságai is (akié a test volt). Persze lehet hogy tévedek, de én így gondolom :)

2010. febr. 24. 21:12
 22/24 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem agyátültetésnél főként a donor személyisége lenne a domináns, viszont éppúgy jelen jennének az eredeti személy tulajdonságai is (akié a test volt). Persze lehet hogy tévedek, de én így gondolom :)"

Rosszul gondolod, mert semmiféle személyiségtulajdonság nincsen a központi agyon kívül tárolva.

Az a maradék 10% ideg bőven elég a vezérléshez... de, ha mégsem így lenne, akkor is max. olyasmi változhat, hogy a hormonokat a másik test egy kicsit más intenzitással termeli. Ez befolyásolhatja a kedélyállapotot, a fürgeséget - ilyesmit, ami a hormontermeléstől függ (de hormont az agy is termel).

Személyiséget NEM változtatnak meg a hormonok.

Szerintem te azt kevered össze, hogy az ember másféle vezetőnek tűnik egy gokartban, egy Trabantban, egy Ferrariban vagy egy tankban (mondjuk csajozáskor sem mindegy, melyikben ülsz).

De ettől még ő ugyanaz az ember - csak a lehetőségei változnak!

2010. febr. 24. 23:10
 23/24 anonim válasza:
100%

19:31 vagyok

hát szerintem az a donor aki azt adja amit már nem "használ"...ebből kifolyólag,hogyha az agy eredeti tulajdonosa élne tovább,akkor nyilván a test lenne donor,mert az kerül más emberhez/személyiséghez/

ezért mondom hogy a test a donor...a donor jelentése nem a mérettől függ,hogy most egy egész testet,vagy csak egy agyat ad...hanem,hogy aki adja annak má "nincs rá szüksége" (csak így tudom kifejezni magam...:S)

2010. febr. 25. 14:17
 24/24 anonim válasza:
100%
Örök élet akkor lesz ha a régi elhasználódott agyból az információkat át lehet majd menteni egy frissen létrehozott agyba. Aminek nem feltétlen kell sejtekből állnia, mivel az hogy miből van, nem meghatározó, a működés a lényeg, az meg lehet egy mikrochip is.
2010. febr. 28. 21:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!