Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A Broglie-hullámhossz és a...

A Broglie-hullámhossz és a foton kapcsolata? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Úgy tanultam hogy azt bizonyítja, hogy minden anyagnak van hullámtermészete, amit ez az egyenlet magyaráz:

lambda = h / (m*v)

a foton az részecske és hullãm egyben, viszont nincs tömege, így elég furcsa eredmény jönne ki a képletben...

hogy is van ez?

2015. máj. 16. 10:22
 1/10 anonim ***** válasza:
Mit szeretnél kiszámolni?
2015. máj. 16. 13:36
 2/10 anonim ***** válasza:

A foton nyugalmi tömege nulla.

De a foton nincs nyugalomban és ekkor van neki.

m=E/c^2

2015. máj. 16. 14:03
 3/10 A kérdező kommentje:

1. Semmit, csak nem értettem hogy hogy jön ki a képlet...

2. Ez így világos. Csakhogy a sebességgel való tömegnövekedést leíró képletben is furcsán mutat a 0 mint nyugalmi tömeg.

m = m(0)/GYÖK(1-v^2/c^2)

2015. máj. 16. 14:55
 4/10 anonim ***** válasza:
58%

Gondolom a másik kommentelővel vitáztam sokat, mert folyton azt hajtja, hogy a fotonnak van tömege( mozgási)

De már akkor is szépen elmondtam, hogy nincs... E=c*p

Ebből lehet foton energiát számolni, amiben mint látjuk semmilyen összefüggésben nincs tömeg. Az E=mc^2 tel nem tudsz foton energiát számolni!

2015. máj. 16. 15:02
 5/10 anonim ***** válasza:

Egyébként a foton esetén:

λ=h\p

2015. máj. 16. 15:26
 6/10 anonim ***** válasza:
s mint látjuk, ebben sincs tömeg.
2015. máj. 16. 15:26
 7/10 A kérdező kommentje:
érthető köszönöm!
2015. máj. 16. 16:15
 8/10 anonim ***** válasza:
Igazán nincs mit :)
2015. máj. 16. 16:24
 9/10 anonim ***** válasza:

"Egyébként a foton esetén:

λ=h\p"

"s mint látjuk, ebben sincs tömeg."

A "p" micsoda is ?

[link]

2015. máj. 16. 21:31
 10/10 anonim ***** válasza:

Lendület, impulzus. igen...a belinkelt oldalon azt írják: "arányos a tömeggel".

Na már most, p nem egyenlő m mel. Az impulzus nem tömeg, mégha a fény nyomásáért is felelős akkor sem. A p az p, impulzus, semmi esetre sem tömeg! A legtöbb helyen azt olvashatod, hogy nincs invariáns tömege. Ez azt jelenti, hogy nincs nyugalmi tömege" nincs álló foton". Viszont van mozgó foton, csak az van.Tudjuk, hogy c sebességgel halad, és tudjuk, hogy ez csak akkor lehetséges, ha nincs tömeg. Tömeggel rendelkező test nem haladhat c vel.

De felejtsük el az invariáns meg mozgási tömeget. Nincs, nem létezik ilyen! Az űrben ugyan annak a testnek ugyan akkora a tömege ha áll ha mozog. Ugyanis...mihez képest mozog vagy áll valami? Hozzámképest lehet hogy áll, de egy nála lassabb egyenes vonalú egyenletes mozgást végző tárgyhoz képest már nem áll. Nekem is csak azért tűnik úgy hogy áll, mert azonos a sebességünk. Tehát nincs álló ( invariáns) tömeg, a tömeg az tömeg és kész.

Ennek tudatában felírjatjuk az egyenletet..E=c*p

p= E\c c= E\p

Ez csak is a foton esetén, mert a fotonnak van sebessége( c ) van impulzusa (p) és energiája( E ) nincs m tényezője,( m) és annak bármilyen a képletbe helyettesíthető formája. Azaz a foton tömegtelen!

2015. máj. 16. 22:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!