Pontosan mi az az alagút hatás? És miért van úgy ahogy?
Köszönöm!
Még annyit,hogy a fenti linken azt írják, hoogy ebben az esetben gyorsabban jut át a részecske az "alalgúton" mint a fény. Ez hogy lehet?
Zöld kezet akartam, de a kék sikerült, de a lényeg, hogy köszönöm az érthető magyarázatot....nagyon hasznos volt mind2 :) (ha jol láttam, és a 2 fogalmazás módot összehasonlítom, nekem az jön le, hogy egy személytől származik).
"Egyes komponensek átléphetik a c-t"
Milyen komponensek? Hogyan?
A két válasz nem egy személytől származik. Én legalábbis nem hinném, hogy más regisztrált néven is ide írogatnék, és ne emlékeznék rá. :D
Nem tudom, mennyire vagy képben a Fourier-sorokkal és -integrálokkal kapcsolatban. Egy hullámcsomagot különböző összetevőjű szinuszhullám komponensekből lehet összerakni, amelyeknek eltérő a hullámhosszuk, és az adott közegben, amelyben a részecske terjedéséről szó van, emiatt a sebességük sem feltétlenül egyforma (diszperziós reláció). Egyes komponensek előresiethetnek, mások lemaradhatnak, de a csoportcsebesség mindig fénysebességnél kisebb marad. Márpedig a részecskét az egész hullámcsomag egyben jellemzi, vagyis a részecske sebességének tekinthető csoportsebesség sosem lesz fénysebességnél nagyobb. De mindez csak egy matematikai modell, amely egyesíti a részecskéknek a kvantummechanikában megszokott hullámtulajdonságait azzal a ténnyel, hogy egy részecskét detektálni mindig csak egészben és lokálisan tudunk, vagyis többé-kevésbé mégiscsak egy valamennyire loalizált entitásról van szó. Ezért a részecskét egy hullámcsmaggal közelítik. Ennek a szélessége jellemzi a részecske adott állapotára jellemző lokalizálhatóságot: minél pontosabban tudható elvileg a helye, annál bizonytalanabb az impulzusa, és ezáltal annál többféle hullám összetevő alkotja a csomagot, amelyeknek a terjedése is nagyon eltárő lehet, azaz a részecske gyorsan "szét is folyhat", azaz helye gyorsan bizonytalanná válhat. Ha viszont eleve kevéssé ismert a részecske helye, akkor azt szélesebb hullámcsomaggal lehet reprezentálni, amihez kevesebb különböző összetevő kell, amelyek ezáltal jobban együtt tudnak maradni.
Tehát a dolog fizikája mögött ilyesfajta matematika húzódik meg, és amikor olyanokat olvasni, hogy sikerült túllépni a fénysebességet, akkor mindig gyanakodni kell, hogy ez csak egy fizikából képzetlen újságíró szenzációhajhász agyszüleménye, mert nem tudja értelmezni az adott mérési eredményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!