Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi mozgatja az izmot? Ugyértve...

Mi mozgatja az izmot? Ugyértve ahogy összehuzodik mi játszodhat le?

Figyelt kérdés
Valahol olvastam az agy egyik része képes áram szerüt termelni kis menyiségben és az aktiválja az izmot de sztem ez hülyeség.Bár nem tudom nagyon érdekel :D

2015. márc. 16. 22:15
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Áramszerűség van...

Az izomrostok idegsejtekkel létesítenek kapcsolatot.

Az idegsejteken pedig akciós potenciál nevezetű hullám halad végig inger hatására. Ez lehet az az áramszerű dolog, ugyanis mikor inger éri a sejteket az addig a sejtekre jellemző membránpotenciál megváltozik, mivel a sejtek áteresztő képessége megváltozik. Ez a változás ingerként hat az idegsejt következő pontjára és ez így megy tovább hullámként. Az idegsejtek pedig, amelyek kapcsolatba vannak az izomrosttal ingerlik az izomrostot összehúzódásra, mégpedig úgy, hogy az idegvégződésekből neurotranszmittereket szabadítanak fel.

2015. márc. 16. 22:23
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Maga az izomműködés nagyon röviden: egymás mellett lévő aktin és miozin szálakból áll az izomzat, ezek ingerület hatására egymás közé csúsznak, így az izom összehúzódik.

Igen, az idegrendszer meglepő módon elektromos alapon működik. Az agy pedig a központi idegrendszer központja, onnan indul el az elektromos jel, és a gerincvelőn, majd az onnan kilépő idegeken fut a megfelelő izomig. Pont mintha az agy egy számítógép lenne, és kábeleken keresztül vezérelne motorokat.

Kicsit bővebben:

Az izmok elsődleges és másodlagos nyalábokból épülnek fel, ezeken belül az izomrostok egymással párhuzamosan helyezkednek el. Az izomfonalakat az egymás mellett elhelyezkedő aktin és miozin fehérjeszálak alkotják.

Az izmok működése: a vázizomzat csak akkor húzódik össze, ha külső inger éri. (Az izmot közvetlenül ingerelhetjük elektromos árammal, vagy mechanikai– és hőingerekkel is.) Az ingerület áthalad az izomrostot borító sejthártyán. Az ingerület hatására ATP (adenozin-trifoszfát) hidrolizálódik. Az ATP molekula biztosítja a sejten belül az energiát, azaz iylenkor energia szabadul fel. Az energia felszabadulás miatt a miozin szálak közé aktin szálak kapcsolódnak, és az izomzat megrövidül.

Még bővebben: [link]

Fogjátok majd tanulni az iskolában is.

Nagyon helyes, hogy érdekelnek ezek a dolgok, Nem tudom, mennyi idős vagy; ha nagyon fiatal, akkor ezt a könyvet ajánlom Neked:

[link]

Nagyon egyszerűen és jópofán magyarázza el az emberi test működésének a lényegét.

2015. márc. 16. 23:59
 3/5 anonim ***** válasza:

Nagyon szívesen megnéznék erről egy animációt, konkrét jelölésekkel, mert én is tanultam, de így is nehéz elképzelni.

Odáig rendben van, hogy az aktin és a miozin megváltoztatja az alakját, és az izom egy icipicit összehúzódik.

Utána hogyan tovább?

2015. márc. 17. 20:13
 4/5 anonim ***** válasza:
2015. márc. 18. 04:07
 5/5 anonim ***** válasza:

#4: ez így már egész jó, de még mindig nem teljes.

Ugyanis az animáción a miozin elengedi az aktint - akkor pedig az izom kinyúlna, hiszen nem húzza össze semmi, és valószínűleg hat rá egy külső erő is.

A valóságban nyilván az van, hogy a miozinok folyamatosan működnek, és így mindig van olyan, amelyik éppen kapcsolódik az aktinhoz, és megtartja - de ez az animáción nem látszik!

2015. márc. 18. 08:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!