Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » EGyszerű GENETIKA, BIOSZ,...

EGyszerű GENETIKA, BIOSZ, segítenél?

Figyelt kérdés

Ha a nők 10 százaléka színtévesztő, akkor hány százalék férfi színtévesztő?

SZíntévesztés: recesszíven, és X kromoszómán öröklődik, tehát egy nő, aki beteg, az ilyen: Xa Xa , egy férfi Xa Y

Segítenél? :)

Köszi előre is.

2015. ápr. 21. 22:05
 1/4 anonim ***** válasza:
8%
5%-a
2015. ápr. 21. 22:22
 2/4 anonim ***** válasza:

Nem-nem, nem 5%, nyilvánvalóan 10%-nál több lesz első ránézésre is, csak az a kérdés, hogy mennyivel.

Itt ugye allélgyakorisággal kell számolni. Van a populációban kétféle X kromoszóma, legyen XA és Xa, de az egyszerűség kedvéért én most csak a és A jeleket használok. A kettő gyakoriságának összege 1 (azaz a+A=1), ezáltal tudjuk, hogy a = 1-A. Valamint van három lehetséges női genotípus, AA, Aa és aa, ezek gyakoriság összege is 1, és ne feledjük el, hogy az Aa-t meg kell kettőzni. Mivel itt gyakoriságokról van szó, ezért itt szorozni kell az allélokkal, azaz A*A + 2*A*a + a*a = 1. De az aa-ról tudjuk, hogy gyakorisága 0,1, így a másik kettőre jut 0,9. Valamint az a-t már kifejeztük fentebb úgy, hogy 1-A, így "a" helyett 1-A-t írhatunk. Ez szépen a következő másodfokú egyenletre vezet:

(A)^2 + 2*(A * (1-A)) = 0,9

A^2 + 2*(A-A^2) = 0,9

A^2 + 2A - 2A^2 = 0,9

-A^2 + 2A - 0,9 = 0

Az egyenlet két gyöke közül nekünk csak az 1-nél kisebb a megfelelő, ami 0,683, ez tehát az egészséges allél gyakorisága. A beteg allél gyakorisága 1-0,683 = 0,317.

A férfiaknál a fenotípus gyakoriság az allélgyakorisággal megegyező lesz, azaz 68,3% egészséges és 31,7% beteg.

2015. ápr. 22. 00:36
 3/4 Hardy Weinberg ***** válasza:

#2 Kicsit túlbonyolította a dolgot.

Mit tudunk? Tudjuk XaXa fenotípus gyakoriságát, ami 0,1. Ebből kiszámolhatjuk Xa allél gyakoriságát, ami a fenotípus gyakoriságának gyöke, és egy számológép pontosan megmondja neked az értékét. És ez lesz a ferfiaknál a betegség kialakulásának gyakorisága is.

2015. ápr. 22. 08:16
 4/4 anonim ***** válasza:
Azért csináltam így, mert így általánosan érthető, amúgy én is gyököt vontam. :)
2015. ápr. 22. 08:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!