Mi az 1x1-es mátrix adjungáltja? Létezik?
Mivel az inverz mátrix definíciója inv(A)=adj(A)/det(A), az adjungáltra adódik, hogy adj(A)=det(A)*inv(A).
Az [a] inverzére különösebb számolgatás nélkül belátható, hogy az[1/a], mivel [a][1/a]=1, és det[a]=a, azért adj[a]=a[1/a]=[1]. Vagy nem?
A probléma igazából nem matematikai jellegű, egy programot írok, ami mátrix műveleteket végez. Közben tanulom meg azt, hogy milyen műveletek vannak egyáltalán. Mivel bármilyen mátrixnak le lehet kérni az adjungáltját, ezért ezt a lehetőséget is kezelni kell valahogy a programnak, de ahol olvastam róla, mindenhol csak 2x2-től felfelé van levezetve a módszer. Amit az első válaszoló írt, arra gondoltam én is, de mivel igazából csak kontárkodok, nem mertem megerősítés nélkül így leprogramozni.
Vicces, hogy egyelőre nem tudom, mire fogom használni. Karácsony táján jött egy isteni sugallat, hogy nekem ezt csinálnom kell, két nap alatt megszállottan megírtam a nagy részét (ez idő alatt mátrixokkal álmodtam), és azóta csak néha-néha hozzáírok egy kicsit. Azt hiszem, már majdnem kész van. Bár nehéz úgy megmondani, hogy soha nem használom, csak az internetről gyűjtögetek információt, hogy miket lehet csinálni vele egyáltalán.
Értem, köszi a választ. :)
Én is szoktam hasonlókat csinálni, de én meg programozás terén vagyok úgy, hogy lényegében csak kontárkodok. :D
Szerintem még ha nem is használod, akkor is hasznos, legalább megérted a matematikai hátterét a dolgoknak. :)
A programodat elérhetővé teszed valahol, ha készen lesz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!