Mi az a hatoldalú sokszög a Szaturnusz felszínén?
Támadnak a poligonok!
Nem tudom, mi az, de érdekes :)
Köszi hogy elmondtad.
"Rejtélyes hatszög a Szaturnusz felszínén"
Ha tudnánk, nem lenne rejtélyes.
És ha a tudósok, a legjobb felvételek, adatok birtokában sem tudták kideríteni, akkor majd mi megmondjuk! :D
We could build a rocket, fly to the moon
Leave Tuesday morning, be back for noon
(James Morrison)
Egyébként utánaolvasva vannak javasolt magyarázatok.
Itt van néhány fénykép:
Ezeket egy gyorsan forgó vödör vízben(!) keltet örvénnyel hozták létre.
Az az érdekes, hogy a forgás sebességétől függően bármilyen sokszöget létre lehetett hozni (tehát ez esetben csak véletlen lenne, hogy pont a 6szögnek felel meg a Szaturnusz forgási sebessége?)
De úgy érzem, mélyebben bele kellen ásni, hogy a folyadékok miért nem tökéletes kör alakban örvénylenek nagy sebességnél, ill. hogy mi a Szaturnusz sarki örvényeinek az eredete a pontosabb válaszhoz. :I
Kedves 5/6, ma 2015 március huszonsokadika van, én pedig, amint látható, nem vagyok naprakész csillagászatból, simán lehet, hogy azóta ha nem is fejtették meg, de vannak rá elméletek, ezért kérdeztem. :)
Volt már, hogy 2013-as cikket olvastam és mikor meséltem róla egy szakértőnek, kijavított, hogy a dolog már 2015 januárjában megoldódott. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!