Mégis hogy függ össze a lenti példában a vonat által kifejtett gravitációs erő és a vonat gyorsulása?
Hogyan képzeljük el az idődilatációt? - rész
Ha a gravitációs erő nagysága állandó, akkor miért egy gyorsulási sebességhez hasonlítják?
Ráadásul itt nem a vonat által kibocsátott dologban gyorsulnak a dolgok, hanem a gravitációs gyorsulást okozó vonat gyorsul önmaga hatására.
Vagy én nem értem rendesen?
Az OK, hogy a példában a vonat a saját gravitációjának hatására gyorsul fel 0-ról 100-ra?
És hogyhogy nem hatott rá akkor, amikor 0 volt a sebessége?
Nem értem ezt az analógiát.
Én ezt sosem értettem és most is hülyeségnek tűnik.
Mellékesen 1 km/h sebességkülönbségel a vonatból nézve is rengeteg időt vesz igénybe az előzés.
Ez a hipp-hopp elsuhan mellette ez egy hülyeség. Ha engem az országúton előznek 10 km/h sebességgel, hozzám viszonyítva az is egy örökkévalóság.
Amúgy sem értem hogy miért lenne más az idő múlása, de mindegy! Biztos van aki érti.
a testre ható gravitációs erő nem úgy állandó ahogy te gondolod.
Ennek nagysága függ a test tömegétől. Ennek az erőnek a nagysága állandó egy adott test esetén,mivel a tömeg nem változik.
G = m*g ahol g a gravitációs gyorsulás, m a test tömege, G a gravitációs erő
Ha azonos magasságba emelünk egy mázsás zsákot és egy kilós téglát, akkor ugye nagyobb erő kell a zsák megtartásához, mivel nagyobb erőt kell legyőzni.
Mozgó tárgy esetében pedig a tömeg miatt nagyobb tömeg esetén nagyobb erő szükséges azonos gyorsulás eléréséhez.
Állandó tehát a gravitációs erő tehát (a Newtoni mechanika szerint), de csak egy adott tárgyra. Nem ugyanakkora gravitációs erő hat a téglára és a zsákra sem.
Na de ez olyan, mint ha a Nap a saját gravitációja miatt kezdene száguldásba...
A vonat a saját gravitációja miatt kezd el száguldani.
Ez nem baj?
Ráadásul miért ér el gyorsulást, ha végig azonos távolságra van saját magától, nem kozeledik magához?
Vagy a testek esése nem azért gyorsul, mert egyre jobban kozelednek a bolgónk kozéppontjához, és egyre nagyobb gravitáció hat rájuk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!