Mi az ötödik dimenzió?
Én azért feltételezem, hogy egyértelműen térdimenzióra szólt a kérdés, mert a kérdező "elképzelni" szeretné, hogyan néz ki. Nos, ennek virtuális, kifejezetten a számolások érdekében bevezetett dimenziók esetén végképp nincs értelme.
Sőt, ez lehet, hogy az én szubjektív hülyeségem, én belelátom a kérdésbe, hogy azért az ötödik dimenziót kérdezi, mert negyedikként az időt gondolja, amire szerintem a negyedik térdimenzió definíciót ráhúzni szintén hibás logika.
> „Ezért a negyedik dimenziót úgy képzelem, mint sok-sok (végtelen sok) tér egymás után.”
És ezzel az analógiával mi a baj? Az ötödiket úgy kell, mint sok-sok (folytonosan végtelen sok) négydimenziós tér egymás után.
> „És ahogy 11-es szintén helyesen írta nem is valami absztrakt matematikai dimenzió.”
Nem látom, hogy a 11-es válaszban szerepelne olyasmi, hogy nem absztrakt dologként kéne felfogni az ötödik dimenziót, sőt, pont az ellenkezőjét írja. Másrészt már a 3 térdimenzió alapos megértéséhez is kell egy kis absztrakció, gondolj arra, hogy mennyit szenvednek sokan a térgeometriával a középiskolában, pláne a koordinátákkal és vektorokkal.
(((Amúgy az idő, mint negyedik dimenzió kicsit más… Például a térben tudsz olyat csinálni, hogy az x-koordinátádat fixen tartva megváltoztatod az y-t, de a t-koordinátádat fixen tartva semelyik másik koordinátádat nem tudod változtatni. – Ezért írja a 11:42-es hibásnak a logikádat.)))
Annyiban absztrakt, hogy nem kézzel fogható, lerajzolható, három dimenzióhoz szokott és három dimenzióban létező aggyal vizuálisan nem igazán elképzelhető. De ettől még úgy lehet rá gondolni, mint az előzőekre merőleges új, geometriailag kifejezhető, mérhető, kezelhető irányra.
Amilyen analógia kellett az 1,2,3,4 dimenzió kiterjedésének elképzeléséhez, ugyanúgy kell tovább lépni.
Persze, hogy kezelhetetlenül elbonyolódik vizuálisan.
De geometriailag egzaktul meghatározható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!