Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Csillagászat. Lehetséges az,...

Csillagászat. Lehetséges az, hogy?

Figyelt kérdés
Azon morfondíroztam, hogy ugye van ez az univerzum , világegyetem dolog... Na msot kialakult valahogy, de hogy : bumm és vagyunk? Hát nekem ez kicsit így elsőre sok. Elgondolkoztam azon, (meg talán olvastam is ilyesmit de ezt nem merem állítani)hogy mi van ha ez a világegyetem ez is csak olyan, mint mondjuk egy "galaxis" csak ezt a galaxist galaxisok alkotják és nem csillagok?és ilyen"galaxisok"ból is rengeteg van.Végül is nem tudjuk az ellenkezőjét se bebizonyítani, mert ismert világűr..., mi van , ha annak határán túl tényleg az van, hogy léteznek a csillagok, amik galaxisokba tömörülnek, és vannak a galaxisok, ami egy "szuper galaxissá egyesülnek", és van jópár ilyen szuper galaxis?
2010. febr. 9. 23:06
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
ha tér nem volt, idő sem lehetett, mert a relativitáselmélet szerint a kettő keveredik, egyiknek nincs értelme a másik nélkül.
2010. febr. 10. 18:03
 12/21 A kérdező kommentje:
Fura én úgy olvastam sok helyen, az ősrobbanás előtt nem volt semmi, azután alakult ki az idő... Az meg hogy mi miben mérjük az egy dolog, én magát az idő folyamát mondom, hogy nem telik el semmi, akkor olyan mintha megdermedt volna minden nem? Viszont ha csak nagyon lassan telik az már más.(mint mondtam akár a fekete lyukak esetében)
2010. febr. 10. 19:10
 13/21 anonim ***** válasza:
Igen, én is így olvastam. Meg am állítólag a feketelyukban megáll a tér és az idő. Jó, tudom, ami oda bemegy, az atomjaira esik szét. De tegyük fel a vita kedvéért, hogy nem esne szét, de az idő és tér megszűnne. Akkor ott nem telne az idő? Az hogy? Mondjuk benne lennél, és megállna? De akkor mennyi időt vagy benne? Áááá magas :D
2010. febr. 10. 20:07
 14/21 A kérdező kommentje:
Nem áll meg, csak végtelenül lelassul.
2010. febr. 10. 20:29
 15/21 anonim válasza:
40%

sracok olyan vizekre akartok evezni amirol egyaltalan nincs fogalmatok. tul sok sci-fit neztek, tul sok benne a suletlenseg. pl.: fereglyuk kapu nincs. elmeletben lehet fereglyukat csinalni kapu nelkul a ter meghajlitasaval. legjobb tudomasunk szerint erre a nagyon nagy tomegu dolgok kepesek es ha a tomeg energia akkor ennek semmi akadalya. csak az a baj h nalunk okosabb emberek sem jutottak meg semmire sem, vagy pedig csak a technikai fejlettsegunk tul alacsony.

a fekete lyukakrol meg annyit h a ter szakadasainak tartjak. ami beleesik az nem atomjaira esik szet hanem megszunik letezni. de azt is forcirozzak mi van akkor ha a fekete lyukak szingularitasan sikerulne keresztul mennunk.

a semmi az pedig nem semmi hanem valaminek az ellentete. a semmit magaban nem birjuk elkepzelni, csak azt h valami nincs. rengeteg olyan dolog van amit az agyunk nem kepes felfogni, csak tenyek es el kell fogadnia. igaza volt annak aki felhozta peldanak a fizika tanarat...

2010. febr. 11. 16:14
 16/21 anonim ***** válasza:

16:14

Te sem vagy egy fizikus! xD

2010. febr. 11. 18:12
 17/21 A kérdező kommentje:
De ha einstein elmélete szerint az energia nem vész el , csak átalakul... akkor a fekete lyukakban sem szűnik meg semmi, csak átalakulnak valamivé.
2010. febr. 11. 18:39
 18/21 anonim ***** válasza:
A fekete lyukban a gravitációs tér a tér-időt úgy görbíti, hogy az eseményhorizonton belül az idő dimenziója párhuzamossá válik a tér valamely dimenziójával és a szingularitásba mutat. Mivel az anyag alapesetben fénysebességgel halad időben és semmi sem lassítja lényegesen le egy fekete lyukban, ezért a belehulló anyag jövője a szingularitás. Amíg az ár-apály jelenség nem lép túl egy határt, addig nem is hullanak szét alkotóelemeire a belehulló tárgyak.
2010. febr. 17. 23:46
 19/21 anonim ***** válasza:

Nos, az ősrobbanás első négy percében létrejöttek a legalapvetőbb elemek Hoyle elmélete szerint. Nem sokkal a zéró pillanat után a hőmérséklet mindenhol 100 milliárd Kelvin volt, az univerzum nagy része elektromágneses energia formájában létezett, és Einstein E=mc2 képletével összhangban létrejöttek majd ismét eltűntek a semmibe a protonok és a neutronok. Az anyag 0,1 mp-vel a zéró pillanat után kezdett elkülönülni a sugárzástól, amikor a hőmérséklet 30 milliárd Kelvinre csökkent. Ekkor az univerzum sűrűsége a víz sűrűségének 30 milliószorosa volt. A sugárzás ezután azonban már nem tudott könnyedén létrehozni és megszüntetni részecskéket.

A sugárzást a robbanás hozta létre. Hogy a robbanást mi váltotta ki, azt nem tudom, de egy teória szerint ha elfogadjuk a Nagy Reccs világvége elméletet, akkor az ősrobbanás egyenlő a Nagy Reccsel. Abban a pillanatban, amikor véget ér az univerzumunk, elkezdődik egy másik.

A fekete lyukakkal kapcsolatban, van egy elmélet, miszerint lehetséges, hogy a fekete lyukakban létrejön egy-egy miniuniverzum. Így több milliárd univerzum létezhet a mi univerzumunkon belül is. És ha ez igaz, mi is egy ilyen fekete lyukban lehetünk, és így tudunk "valós" határt szabni.

Ennyivel tudok egyelőre szolgálni.

2011. márc. 3. 14:13
 20/21 darklight992 válasza:
Én úhy hallottam hogy volt egy atomnál is kissebb mérető energia halmaz, az Anyag, és az Anti-Anyag és ezek ellentétek, mikor összeütköztek hatalmas robbanás jött létre, és azonnal ezred másodpercek alatt már megszülettek az első csillagok. Mikor a nagy csillagok felrobbannak feketelyuk lesz belőle, ami maga köré vonzza a kissebb csillagokat, elnyeli őket, vagy épp nem, és igy alakulnak ki a galaxisok egy feketelyukkal a közepén :) lehet hogy kicsit tévedek de akkor valaki javítson ki :)
2011. jún. 29. 19:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!