Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Csillagászat. Lehetséges az,...

Csillagászat. Lehetséges az, hogy?

Figyelt kérdés
Azon morfondíroztam, hogy ugye van ez az univerzum , világegyetem dolog... Na msot kialakult valahogy, de hogy : bumm és vagyunk? Hát nekem ez kicsit így elsőre sok. Elgondolkoztam azon, (meg talán olvastam is ilyesmit de ezt nem merem állítani)hogy mi van ha ez a világegyetem ez is csak olyan, mint mondjuk egy "galaxis" csak ezt a galaxist galaxisok alkotják és nem csillagok?és ilyen"galaxisok"ból is rengeteg van.Végül is nem tudjuk az ellenkezőjét se bebizonyítani, mert ismert világűr..., mi van , ha annak határán túl tényleg az van, hogy léteznek a csillagok, amik galaxisokba tömörülnek, és vannak a galaxisok, ami egy "szuper galaxissá egyesülnek", és van jópár ilyen szuper galaxis?
2010. febr. 9. 23:06
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Semmi újat nem mondasz , mindenestre fizikai lehetetelnség az univerzumunk határain kivülről információt szerezni, szóval számunkra lényegtelen, hogy így van e vagy sem mivel sosem tudjuk meg.
2010. febr. 9. 23:20
 2/21 anonim ***** válasza:
90%
Elnezest a kurta megfogalmazásért, nem akartam goromba lenni. : )
2010. febr. 9. 23:20
 3/21 anonim ***** válasza:
67%
Én úgy láttam a TVben, hogy először volt egy akkora valami mint egy gombostű feje. És abba voltak valami hatalmas nagy erők, és egyszer csak bumm.....és azóta a világegyetem csak tágul, csak tágul.....csak tágul, és attól félnek, hogy ettől a tágulástól széthasad. Na már most, hogy az milyen lehet, azt elképzelni sem tudom :D Meg azt, hogy honnan lett pl az a gombostű méretű valami, és az hol volt? A semmibe lebegett? De ha már azt mondjuk, hogy semmi, az már valami :D Fúúúúú ezt nem lehet felfogni :D
2010. febr. 9. 23:31
 4/21 A kérdező kommentje:
Ja ez nekem is magas kicsit, mert a nagy bumm előtt még az idő se létezett... Na akkor honnan tudta, az a gombostű, hogy fel kell robbannia? Mármint értitek, ha nem telik az idő nem történik semmi. Másik emg erről az jut eszebe, hogy vannak ezek a neutron csillagok(rendkívül nagy sűrűségűek) És ha ez a kis valami pont lyen volt csak ezeknél milliószor milliárdszor nagyobb sűrűségű?
2010. febr. 10. 08:13
 5/21 anonim ***** válasza:
100%
Azt hittem én is, hogy majd ilyen jellegű kérdéssel megfogom majd az egyetemi fizika tanáromat. Ő közölte velem, hogy az emberi agy számára felfoghatatlan a végtelen és az is, hogy mi volt a nagy bumm előtt, eleve a semmi is felfoghatatlan számunkra, mert mi mindig találkozunk valamivel (ő példának az üres poharat hozta: mi van benne? semmi. Nem. Oxigén, nitrogén, különböző gázok, tehát van benne valami, csak nem látható). Mivel a mi agyunk hozzászokott, hogy van tér, idő és minden véges, számunkra elképzelhetetlen, hogy volt olyan, hogy nem volt idő és a világegyetem végtelen.
2010. febr. 10. 09:16
 6/21 A kérdező kommentje:
Van benne valami:) De számomra akkor is érthetetlen, ha nem telt idő, akkor az anyagnak még mindig ugyanannak az állapotában kéne lennie nem? Mert ha nincs idő, mintha lefagyott volna minden. Nem lehetséges, hogy volt idő, de nagyon lassan telt? És ahogy tágul az univerzum úgy gyorsult fel?
2010. febr. 10. 09:20
 7/21 A kérdező kommentje:
Hozátenném feketelyukak is lassítják az időt... ÉS msot egy kicsit átfogalmazva a kérdést, mi van ha vannak ilyen óóóóóóriáááássiii feketelyukak amik úgymond megszűntek létezni, felrobbantak vagy valami, és lőn az univerzum, persze lehet van töb ilyen fekete lyuk is, amiről valószínű az emberiség a létezése alatt sose fog fényt deríteni. Egyébként a tudósoknak szinte felesleges azon elmélkedni, mi van a ismert univerzum határán kívül, mert oda úgyse fogunk eljutni. Bár ha sikerül feltalálniuk egy tér idő kaput, esetleg teleportálást, hiperteret, mesterséges féreglyukakat, sikerül meggörbítenünk a teret(ezekből csak az első tűnik lehetetlen nek, viszont a kapukkal az a helyzet el is kell juttatni valahogy a helyre:))Ha jól tudom a féreglyukakra teleportálásra, és a tér meghajlítására tudományos bizonyítékok léteznek.
2010. febr. 10. 09:24
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

féreglyukakra még nincs, a teleportáció sem pont az, amit a sci-fi alapján elképzelünk.

De általában maguk a tudósok sem veszik nagyon komolyan ezeket az eszmefuttatásaikat, spekulációkat. Sokmindent el lehet képzelni, hogy hogy meg miként vannak a dolgok, de a tudomány szempontjából csak az lényeges, ami méréssel ellenőrizhető, illetve ami ellenőrizhető jóslatokat állit fel. Szóval mondhatom, hogy az eseményhorizonton túl láthatatlan rózsaszin egyszarvúak vannak, ha azoknak semmilyen hatással nincsenek a mérhető dolgokra, közelebb nem jutunk az igazsághoz.

Az viszont bizonyos, hogy az eseményhorizonton túl is vannak testek, mert azt látjuk, hogy az anyag beesik az eseményhorizonton belülre, vagyis inkább az eseményhorizont tágulásával bekerül az anyag is. Ez magyarázza azt, hogy a háttérsugárzás mérésekor a két átellenes irányból mért hőmérséklet nagyon pontosan ugyanaz. Ezt már csak az inflációs kozmológia tudta magyarázni (ami még nem teljesen igazolt elmélet), hogy került a horizonton kivülre az anyag.

2010. febr. 10. 10:31
 9/21 anonim ***** válasza:
69%
Hát.... csak én nem tudok ehhez hozzáfingani se?... Kérdésre válaszolva: öööö... lehet.
2010. febr. 10. 14:37
 10/21 ToXeN ***** válasza:
100%

Miért ne lett volna idő?? Hogyne lett volna... csak mi úgy mérjük hogy "ez a csillag ennyit tett meg ennyi idő alatt", mert mi ugye azt mondjuk hogy egy nap 24 óra. Van időfogalmunk! De amikor még semmi sem volt is kellett legyen idő, csak maximum nem tudnád mihez képest mérni (mert semmi nem mozgott)

És különben is mi az idő? Ezt mi hoztuk létre, hogy az idő folyását felosztottuk napokra, évekre, mert Ismétlődik, van benne egy rendszer! De ha egy olyan bolygón lennél aminek mozgása kaotikus esetleg két napja van akkor ott nehezen tudnál egy rendszert létrehozni vagyis sosem alakulna ki az IDŐ fogalma... de az attól még ugyanúgy telne (csak nem tudnák mérni)

Talán érted mit szeretnék mondani, idő volt előtte is csak A nagy bumm egy kezdési pontnak számít A MI szemszögünkből!

2010. febr. 10. 15:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!