Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen csillagászati távcsövet...

Milyen csillagászati távcsövet érdemes venni?

Figyelt kérdés

Kinéztem magamnak egy távcsövet. [link]

Ezzel meddig látnák el,mit látnék? Pl a holdat,Marsot vagy Szaturnuszt milyennek,mekkorának látnám?

2015. febr. 1. 16:01
 1/6 anonim ***** válasza:
A leírás nagyjából tartalmazza, ami fontos. Főleg a 2 szám a lényeg. 130/650. Az első az objektív átmérője mm-ben, a második a gyújtótávolság. Az adatok alapján ez egy jó minőségű, közepes méretű távcső. A felbontóképessége sem rossz, és a fénygyűjtőképessége sem. Erre már érdemes rátenni nagyobb nagyításokat is. A holdat és a bolygókat nagyon szépen lehet vele látni, de ez már alkalmas komolyabb dolgokra, pl. mély-ég objektumok (galaxisok, planetáris ködök) megfigyelésére is. Viszont ami nagyon fontos: kell egy jó észlelőhely, mivel városban a fényszennyezés miatt nem fogod tudni kihasználni a távcső minden előnyét (illetve kell hozzá LPR-szűrőt venni, de az sem olcsó). A holdat és a bolygókat viszont a városból is jól lehet látni. A holdon már látni lehet vele elég finoman a szerkezetet, a Mars nem túl érdekes, mivel a felszín finom részletei nem nagyon láthatóak. De a Vénusznál pl. szépen meg lehet figyelni az alakváltozásokat. Jupiternek is a holdjait pl., a Szaturnusz gyűrűit és holdjait is. De ha lenne időm és megfelelő észlelőhelyem, én mély-egeznék is vele, ott lehet igazán szép dolgokat látni.
2015. febr. 1. 22:20
 2/6 anonim ***** válasza:
Ez talán jobb egy fokkal, bár drágább is kicsivel: [link]
2015. febr. 1. 22:24
 3/6 anonim ***** válasza:
Ennél lehet olvasni egy részletesebb leírást, hogy mit lehet vele látni, amit te néztél ki, az egy kicsivel többet tud. [link]
2015. febr. 1. 22:27
 4/6 tsirche ***** válasza:

Anno én is ilyet akartam venni, de rábeszéltek a 150/750-re (illetve én hosszabb távra kerestem társat, ami fotózásra is alkalmassá tehető), de ami a lényeg: nagyon jó kis eszközök ezek az SkyWatcherek. Amire számíthatsz az kb ilyen lesz:

[link]

[link]

[link]

Egy jó bolygózó okulárt érdemes persze beszerezni. Előben ráadásul sokkal kontrasztosabbak, fényesebbek a bolygók, és a holdjaik is láthatóak lesznek.

2015. febr. 2. 16:52
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Most még jobban megjött a kedvem hozzá.eddig kicsit tartottam tőle de most már megveszem. Még egyszer köszi Mindenkinek!
2015. febr. 2. 17:54
 6/6 anonim ***** válasza:

Elnézést, de a kolléga által legnagyobb jóindulattal belinkelt képek jó optikával, bolygókamerákkal és utólagos szoftveres képfeldolgozással készíthetőek el.

Bepillantással, amit látni fogsz, a fekete-fehértől alig eltérő, pasztellbarna-színű kép, Mars pasztell bogyóján pici fehér jégsapkák, a Jupiter fősávjai, 4 holdja, a Szaturnusz gyűrűje, (de pl. Cassini-rés már nem), a Titán-hold, zöldeskék pötty Uránusz, mélyebb kék mégkisebb pötty Neptunusz. Holdfelszíni kráterek, főként közel a nappal/éjszaka terminátor vonalhoz, elég jól nézegethetőek lesznek. És emellett nyílt halmazok és gömbhalmazok, közelebbi ködök és pár galaxis, de ahogy írták, fényszennyezéstől távoli helyen, különben az Andoméda is csak egy kis derengő paca lesz. (Balaton, 5,5M égbolt).

Az alkalmazott nagyításnak gátat fog szabni a főtükör felbontóképessége, az okulár minősége és az állvány rezgése, valamint az egyre kisebb látószögek és pupillatávolságok.

Szerintem ezzel az eszközzel kényelmesen még egy 10mm-es okulár 65x nagyítása lesz élvezhető, de inkább a nagyobb látószögű 40mm-es jobb plössl oksi 16x körüli nagyítása és a 150mm főtükör fénygyűjtése fog sziporkázó csillagport és mélyeget eléd varázsolni... Holddal felmennék akár 130x-ig is, de ott nagyon pici a pupillatávolság és a látószög amit ad. (tovább szerintem a főtükör felbontóképessége élvezhetetlenné teszi).

Másik kérdés az állvány és óragép, ami szintén élvezhetően a 10-20x nagyítást húzza meg határként, különben másodpercek alatt kihúz a téma az okulárból és ezeket nehézkes követni. (de már ehhez is kell egy jó pólusra állás). Ha fotózni is akarsz, toldatok, adapterek, állvány , és megfelelő fényképező/kamera kérdése, jóval nagyobb kiadás)

2015. márc. 9. 11:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!