Csillagászati távcső vásárlás előtt állok, de nem tudom milyet érdemes venni. Tudnátok ajánlani valamit?
Nem a Naprendszeren belüli dolgok érdekelnének, hanem inkább mélyégobjektumok megfigyelésére szeretném használni. Az ár felső határa kb 45000-50000 Ft körül van. Mit tudnádok ajánlani? Örömmel fogadok általános információkat is a távcsövekről.
Milyen mechanikán érdemes/könnyű őket használni?
Melyek azok a technikai adatok amiket figyelni kell?
Melyik adat mit milyen "irányban" befolyásol?
A mély-ég objektumoknak meglehetősen nagyobb a térbeli kiterjedésük, mint a mi "kis" bolygóinknak. Például ott van a Messier 1, 11 fényév az átmérője. A Jupiteré meg ha jól olvastam ennyire fáradt szemekkel, akkor ~ 71.000 km. Finoman szólva van egy kis különbség közöttük. Az első válaszoló elmondott pár dolgot, én a következőkkel egészíteném még ki, többnyire saját tapasztalat alapján. Ha városban laksz és nincs kocsid, amiben elférne a távcső, akkor gondold meg a vételt. Az ember nem is gondolná, hogy mennyire nem lehet egy erkélyről észlelni, még ha külvárosban is van. Holdat persze csodásan lehet, de a még nála is szebb mély-ég objektumokat már nem. Mechanikának én ekvatoriális hármast mondanék legalább, a probléma ezzel, hogy már az ő ára önmagában túl van az 50.000-en. Persze nagyon jó mechanika arra, amit te szeretnél.
Itt nézz szét, korrekt leírások vannak. Még egy jó tanács, akárhova mész észlelni, a kényelem legyen egy szempont, mert úgy nem lehet valamit észlelni, hogy közben kettétörik a gerinced. Vannak külön erre kitalálva székek, de azoknak megint megvan az ára. Egyébként még a helyi MCSE csoportnál érdeklődhetsz. Vannak bemutatók el is mehetsz, ott biztosan készséggel és részletesen válaszolnak minden kérdésedre.
Ha mélyegezni szeretnél elsősorban, akkor tényleg nem a nagyítás, hanem a távcső fénygyűjtő képessége a legfontosabb szempont. Minél nagyobb a távcsöved tükre vagy lencséje, annál több fényt gyűjt össze, annál halványabb ködöket fogsz tudni vele megfigyelni majd.
A már említett 130/650-es tükrös távcső szerintem is jó választás lenne neked.
És ez:
Megéri az árát? Amit linkeltek az is 130/650-es, de ahogy látom nem tartozik hozzá mechanika. Vagy olcsóbb külön a távcsövet és külön az állványt/mechanikát megvenni?
17000-el drágább mint amit írtam, legfeljebb még várok vele néhány hónapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!