Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért forr a víz?

Miért forr a víz?

Figyelt kérdés
Értem én azt hogy 100 fokon forr de nemtudom miért?

2015. jan. 25. 13:19
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
76%

Azért, mert valamilyen forrásból olyan mértékű energiamennyiség éri a víz molekuláit, amely elegendő ahhoz, hogy forráspontra hevítse a vizet.


Egyébként csak 100 hPa nyomáson forr a víz 100 fokon. Ennél nagyobb nyomáson emelkedik a forráspontja is, alacsonyabb nyomáson pedig csökken. Ezt ki is próbálhatod: Fogj egy orvosi fecskendőt, 10 ml-es már megfelelő, 20 ml űrtartalmú még jobb. Szívj fel vele egy-két ml vizet, majd fogd be a végét, és hirtelen húzd ki a 10-es beosztás fölé a pumpát. Ezzel erősen lecsökkented a fecskendőn belül a nyomást, így a benne lévő víz forráspontja is drasztikusan lecsökken. Ami bugyborékolást látsz, az nem más, minthogy az egyébként továbbra is szobahőmérsékletű víz forrni kezd a fecskendőben.

2015. jan. 25. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:

"Értem én azt hogy 100 fokon forr de nemtudom miért?"

-Mert melegíted az alját,tudod lehet gázzal lehet elektromos főzőlapon de sőt kint a tűzön is!

2015. jan. 25. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:
Tudom hogy hülyén fogalmaztam.de azért az első válaszolónak sikerült megértenie mit akarok.köszönöm
2015. jan. 25. 14:01
 4/13 anonim ***** válasza:

Igen, de nem ez a lényeg. Különben minden anyag 100 fokon forrana nem igaz? ha csak a nyomáson múlna.


Egy anyag attól valamilyen halmazállapotú, hogy a belső energiájuk (rezgésük, vagy hőmérsékletük), nagyobb vagy kisebb-e, mint a molekulák közötti összetartó erő.

A víz ugye H2O és a moláris tömege alapján gáznak kéne lennie standard állapotban. Csak van egy kis csavar, hogy az oxigén képes a másik vízmolekula hidrogénjével hidrogén kötést létrehozni. 0°C-on ez a kötés olyan erős, hogy a víz szilárd. Felette már elgördülnek a molekulák egymáson, és 100°C-t elérve már nem elég erős a hidrogénkötés, és gáz halmazállapotú lesz a víz. Ez a forrás, amikor a molekulák közötti összetartó erő kisebb, mint a molekulák belső energiája. Ezt a határt lehet befolyásolni, például a nyomás változtatásával, amit egyébként az avogadro törvényéből gyönyörűen le lehet vezeti egy perc alatt. Ugye ha V=V T=T p=p akkor n=n. Ha változtatunk a nyomáson, akkor a többi is vele arányosan változik. Nem feltétlenül a molszám, egy vékony aludobozt simán összeroppanhat, de a fecskendős jelenség pont a molszám/térfogatra ment rá. Sokkal nagyobb térfogaton ugyan akkora hőmérséklet mellett kell ugyanannyi anyagnak betölteni a növekedett térfogatot, ezért a hidrogénkötések gyengébbek, könnyebben felszakadnak.

2015. jan. 25. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
70%
Akkor forr a víz, ha a parciális gőznyomása (csúnyán fogalmazva, a párolgás mértéke, ami a hőmérséklettel növekszik) eléri a légköri nyomást.
2015. jan. 25. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
szabad levegőn, de kuktában reptoid tudós?
2015. jan. 25. 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:

Vagy még egy megközelítés: a párolgás ugye hőt von el. Minél magasabb hőmérsékletű valami, annál jobban párolog. Minél nagyobb mértékű a párolgás, annál több hőt von el. az anyagok forráspontján már olyan mértékű a párolgás, hogy ugyanannyi hőt von el, mint amennyi hőt az adott anyag el tud nyelni, így beáll egy egyensúly a hőközlés és a párolgás általi hőelvonás között. A párolgás mértéke nagyobb ütemben növekszik, mint a hőelnyelés mértéke, emiatt egy bizonyos hőmérsékletnél már nem lehet tovább emelni az adott folyadék hőmérsékletét, ez a forráspont. A párolgás nem más, mint az adott folyadék alkotórészeinek eltávozása a folyadék felszínéről, ezért ha növeljük a nyomást, akkor a folyadék halmazállapotból elszabadulni szándékozó alkotórészeket kvázi "rányomjuk" a folyadék felszínére, ezért emelkedik a nyomás növelésével az anyag forráspontja. Amikor pedig csökkentjük a nyomást, akkor megkönnyítjük az alkotórészek eltávozását a folyadék felszínéről (konyhanyelven fogalmazva "leszívjuk" a folyadék felszínéről annak alkotórészeit), ezért alacsonyabb hőmérsékleten is beáll az egyensúly.


De ez az összes meghatározás (kivéve a #4 által írtakat) igaz nem csak a vízre, hanem minden létező anyagra, elemre. A #4 által írtak csak azért nem, mert a hidrogénkötéses magyarázat már elég speciális, csak a hidrogéntartalmú vegyületekre igaz, mint pl. H2O, HCl, stb.)

2015. jan. 25. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
#6: Szabad levegőn a környezet nyomása a légköri nyomás. A kuktában szeparálva van a rendszer a légkörtől, ezért kvázi speciális környezetet, saját légkört alakítasz ki benne. Erre a légkörre értendő raptoid tudós meghatározása.
2015. jan. 25. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
Így van!
2015. jan. 25. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:

"hidrogénkötéses magyarázat már elég speciális, csak a hidrogéntartalmú vegyületekre igaz"


mert a vizet kérdezte, de egyébként a Wolfrám atomrácsával is energiát kellene közölni, hogy felszakadjanak a kovalens kötések.

2015. jan. 25. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!