Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért forr fel előbb a letakar...

Miért forr fel előbb a letakart fazékban lévő víz?

Figyelt kérdés
2013. okt. 17. 15:41
 1/4 anonim ***** válasza:
44%
Mert ott a forró gőz nem tud távozni, tehát a gőznyomás hamarabb eléri a külső nyomás értékét. Márpedig a forrás akkor következik be, amikor a gőznyomás eléri a külső légnyomást.
2013. okt. 17. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Tehát akkor a gőznyomás elindul egy kisebb értékről (vagy gondolom, 0-ról, mert a melegítés kezdetén aligha beszélhetünk jelentősebb mennyiségű gőzről), majd egyre növekszik, míg el nem éri a külső nyomás értékét?
2013. okt. 17. 15:52
 3/4 anonim ***** válasza:
66%

Az 1. válasza hülyeség. Semmi köze a gőznyomáshoz. Amikor a folyadék forr, akkor a gőz nem a felszínén keletkezik első sorban, hanem már a belsejében is, ahol semmi szerepe a külső gőz nyomásának.


A lefedett folyadék azért forr fel hamarabb, mert hamarabb felmelegszik a forráspontra. Ez pedig azért van, mert a melegedés közben nem tud annyira párologni, mint a lefedetlen, tehát a melegítési szakaszban a párolgás nem tud tőle annyi hőt elvinni, mint ha nem lenne lefedve.

2013. okt. 17. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

#3 2. bekezdésében van az igazság.

A gőznyomás, forráspont emelkedés a KUKTA esetében van.

Fazék esetén minimális, a fedőt pici túlnyomás is felemeli.

2013. okt. 17. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!