Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyire fontos a "só" és a...

Mennyire fontos a "só" és a "cukor" a szervezet számára?

Figyelt kérdés
Letudnátok írni magyarázatként hogy miért kel a só és a cukor a szervezetnek? Esetleg még azt is hogy mivel jár ha megvonjuk a szervezettől?
2015. jan. 21. 07:03
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Az 5-s azt se tudja miről beszél.
2015. jan. 21. 10:12
 12/19 anonim ***** válasza:

Cukrok alatt a koznyelv az egyszeru cukrokat erti, szolocukrot meg a gyumolcscukrot.

En meg nem hallottam senkit aki a rizsben levi szenhidratot cukornak nevezte volna.

2015. jan. 21. 11:18
 13/19 anonim ***** válasza:

A só alatt konyhasót értünk (NaCl). A sejtek megfelelő ozmotikus koncentrációjának fenntartásához szükséges.

A cukor alatt a répacukrot szoktuk érteni a köznyelvben, ami egyébként egy diszacharid. Energia (ATP) a cukrokból keletkezik a biológiai oxidáció során. Ha nincs cukor, nincs energia. A szervezet ezért mindig raktároz a cukorból és a cukorraktárokból az éppen szükséges energiát felszabadítja.

2015. jan. 21. 13:09
 14/19 anonim ***** válasza:
Az itt a kérdés,hogy a kérdező nem-e az új közétkeztetési ötletelés miatt tette-e fel a kérdést.
2015. jan. 21. 13:12
 15/19 sadam87 ***** válasza:

A só (NaCl) szerepét már jól összefoglalták előttem, a cukor szerepéhez szólnék hozzá.

Az igaz, hogy a cukrok (elsősorban a glükóz) a fő energiaforrása a szervezet sejtjeinek, de ahogyan már előttem jól rámutattak, a cukrok a poliszacharidok (például keményítő) lebontásából is keletkezhetnek. Ebből következik, hogy ha fogyasztunk keményítőt tartalmú ételeket, a cukor megvonás semmilyen káros hatással nem jár.

Ha azonban semmilyen szénhidrátot nem visz be valaki, az már káros hatásokkal járhat bár - ahogyan már írták - a legtöbb sejt (az idegsejtek kivételével) képes a cukor helyett zsírokat vagy fehérjéket is lebontani, ha túlsúlyba kerül a lebontásuk az káros hatásokkal járhat. A túlzottan aktív zsírbontás során (ami tartósan alacsony vércukorszint esetén a magas inzulin és kortizol szint miatt jellemző) ketontestek képződhetnek, amelyek károsíthatják a sejteket (például az idegsejteket) és savasítják a vér kémhatását. Ilyen történhet túl szigorú, rossz összetételű diéta vagy egyes típusú cukorbetegség esetén. Ha fehérjéket bont a szervezet, a nagyobb mennyiségű bomlástermék mellett az izmok elsorvadhatnak, extrém esetben más szervek működése is hibás lehet vagy leállhat.

Emellett az alacsony vércukorszint rontja az idegrendszer működését, hiszen az idegsejtek mindenképp cukrot igényelnek.

2015. jan. 21. 18:50
 16/19 anonim ***** válasza:
15: akkor mi a helyzet a ketogén diétával? Nem akarok kardoskodni mellette mert nekem nem szimpatikus, de itt gyakorin is van pár rendszeres hozzászóló aki így étkezik és semmi baja tőle, sőt epilepsziás gyerekeknek kimondottan ajánlják.
2015. jan. 21. 19:12
 17/19 sadam87 ***** válasza:

Hm, most, hogy utána néztem, látom, hogy hülyeséget írtam, az idegsejtek képesek a ketontesteket is energiaforrásként használni (viszont ha jól láttam, mást, pl zsírsavakat nem nagyon). Mentségemre legyen mondva, határozottan úgy emlékszem, így olvastam (és úgy rémlik, megbízható forrásból). Vagy régi volt a forrás, vagy mégse volt olyan megbízható, vagy én hülyülök. :)

Ez a ketogén diéta érdekes. Nem tudom, miért jó az epilepszia ellen, eddig nem hallottam róla. Valószínűleg a hangsúly a mértéken van. A diéta során kis mennyiségben szénhidrátokat is visznek be (ha jól láttam). Ez a szint még nem veszélyes, hiszen a ketontesteket nem csak az agy, hanem a szív (illetve gyakorlatilag minden szerv) képes hasznosítani. Ha azonban túl magasra nő a szintjük, már jelentkeznek a káros hatások.

2015. jan. 21. 19:36
 18/19 anonim ***** válasza:

"ketontestek képződhetnek, amelyek károsíthatják a sejteket (például az idegsejteket) és savasítják a vér kémhatását"

Eleg szar lenne ha a ketontestek barmit is karositananak, mert az a zsiranyagcsere egyik alapveto eleme. Ketontestekkel maga az agy is kepes minden problema nelkul mukodni.

A ketoacidozissal kevered szerintem.

2015. jan. 21. 22:07
 19/19 sadam87 ***** válasza:
ÉS a ketoaciózist mik okozzák szerinted?
2015. jan. 21. 22:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!