Mára orvosilag, tudományosan sikerült egyértelműen bizonyítani a halált?
> „A lélek a központi idegrendszer működésének a fő hatása.”
Na, így, hogy már nem „akármi is az” (nem kiskutya, nem szaloncukros papír, nem a szív dobogása,…), oké. Ugye milyen jó, hogy kiprovokáltam?…
Szerintem kicsit összemosol dolgokat.
A tudomány szerint a halál az, amikor leállnak az életfunkciók. Az "élet a halál után" ilyen szempontból kvázi paradoxon, mert az élet definíciójában benne van, hogy az véget ér a halálkor. Tudományos szemszögből nem lehet "élet" a halál után, mert a halálnak pont az a meghatározása, hogy az élet vége, az életnek meg az, hogy a születéstől a halálig tart.
Amire az emberek gondolnak, az valójában a "lélek továbbélése", bármi is legyen ez, de ez ebben a meghatározásban már nem a tudomány területe. Te valójában azt akarod kérdezni, hogy a tudománynak _sikerült-e egyértelműen bizonyítania/kizárnia a lélek létezését_. Ha pedig ez a valódi kérdés, akkor pedig a következő az, hogy mi a csuda tulajdonképpen az a "lélek", merthogy ez is olyasmi, amin mindenki mást ért. Van, aki szerint a lelkiismeret, van, aki szerint valami esszencia, ami független a személyiségtől, de ami nélkül állatok lennénk, más szerint a személyiségünk magva, stb. Előbb ezt kéne tisztázni. Ha meg nem a lélek "él tovább", hanem más, pl. a "tudat" akkor meg azt kell tisztázni, hogy az micsoda.
XD Nevettem a kérdésen...
Sikerült-e orvosilag bizonyítani a halált?
Hát nem tudom. Szerinted ez az oszlófélben lévő test elég halott már? Vagy még várjunk egy kicsit, ki tudja?
Meg azok a fránya zombik is bonyolítják a munkánkat...Nem lehet egy francos hullát halottnak nyilvánítani többé gond nélkül, mert sanszos, hogy felkel és járni kezd.
Kérdező! A túlvilágot azért nem 'bizonyították' orvosilag/tudományosan, mert SOHA NEM IS VOLT orvosi/tudományos tény/elmélet.
Ami a halálközeli élményeket illeti. Az a probléma, hogy nem lehet megállapítani: mennyiben a kulturális hatások következménye. Hála a kulturális ozmózisnak, minden kölyök és felnőtt tudja, hogy halálhoz közel alagút végén lévő fényt illik látni. Aki keresztény,az nyilván angyalokban fog hinni. Innen ugyanolyan megbízható az egész, mint az UFó-észlelések és 3. típusú találkozások, amiknél szintén megugrott az 'észlelések' száma, amint az emberek már 'tudták', miben kell hinni. Az agy játékait minden korban az adott kultúrában domináns tényeknek (istenek, démonok, űrlények stb.) tulajdonították. Ki tudja megmondani, mi az igazság? Mindenesetre sok élmény, mondjuk 'az érzés, hogy van ott még valaki', akár egy az egyben egyezőnek tekinthető mondjuk alvás, drogok vagy agyi betegségek alatt beálló állapotokkal.
Nem szeretem azt mondani, hogy "döntsd el magad", mert az igazság nem szabad vélemény kérdése. De ha nem felel meg a materialista/racionalista magyarázat, csak ezt tudom mondani. Döntsd el te, hogy a h.é-kből mi az igaz, mi a hallucináció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!