Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az általános relativitáselméle...

Az általános relativitáselméletben hogyan néz ki a lorentz transzformáció? Tehát adott egy tetszőleges metrikus tenzor (ami nem feltétlen Minkowski) akkor úgy gondolom más a lorentz mátrix.

Figyelt kérdés
g_i'j'=g_ij * L^ii'_jj' gondolom ennek érvényesnek kell lenni, és valamiért arra gondolok hogy nagyon más.

2014. dec. 27. 22:41
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Mint mondtam nem értek hozzá annyira, és mások sem.

Kérdezd meg a csillagvárosba!

2015. jan. 4. 14:49
 12/17 anonim ***** válasza:

Természetesen általános relativitáselméletben is ugyanúgy néz ki a Lorentz-transzformáció. Hiszen itt is ugyanazok érvényesek, mint a speciális relativitáselméletben, de azzal a megkötéssel, hogy az inerciarendszerek lokálisak. Vagyis a Lorentz-transzformációt is csak lokálisan lehet értelmezni, azaz olyan téridő tartományokon belül, amelyek lefedhetők a szóban forgó inerciarendszerek mindegyikével.

Szemléletesen szólva a speciális relativitáselmélet egyáltalán csak azért létezhet, mert van a világnak olyan kicsi de emberi léptékkel mérve mégis nagy szelete (térben és időben egyaránt), amelyben a gravitáció elhanyagolhatóan gyenge, és emiatt a lokalitás nem jelent erős megszorítást és az inerciarendszerek térben és időben is elég kiterjedtek lehetnek.

Egyébként nem értem a képletedet. Az L trafónak csak két indexe van, nem négy. Aminek négy van, az a Riemann-tenzor.

2015. jan. 7. 17:34
 13/17 A kérdező kommentje:
A 4 indexes 2 lorentz trafó egyben inkáb úgykellett volna írni hogy L^i'_i ami x^i'=L^i'_i * x^i között teremti meg a kapcsolatot, csak én a metrikus tenzorra írtam fel amihez 4 index kell formálisan tehát L^i'_i * L^j'_j lesz a 4 indexes objektum (lényegében az indexet változtatja meg)
2015. jan. 14. 17:12
 14/17 anonim ***** válasza:

Még így sem világos, hogy mit akartál ezzel az egyenlettel.

Ha ismered a Lorentz-trafó alakját egy egyenesvonalú koordinátarendszerben (x) egy adott P pontban, akkor egy görbevonalúra (x') a kontravariáns tenzorkomponenseknél úgy kell áttérni, hogy parciálisan differenciálod az új koordinátákat a régiek szerint: dx'/dx (bocs, nem tudok görbe d-t írni), a kovariáns komponenseknél pedig fordítva: dx/dx'.

Tehát

v^i' = (dx^i'/dx^j)|_P * v^j

illetve

v_i' = (dx^j/dx^i')|_P * v_j

A |_P jelzi, hogy a parciális deriváltat az adott pontban kell kiszámítani.

Ebből látszik, hogy az L_ij tenzor transzformációja a P pontban:

L_i'j' = (dx^i/dx^i')|_P * (dx^j/dx^j')|_P * L_ij

2015. jan. 14. 17:38
 15/17 A kérdező kommentje:

Szerintem mind a ketten ugynazt írtuk fel.

Amit én írtam ott csak arra figyeltem hogy az indexek helyesen jöjjenek ki, persze ha kibontanánk őket azt jelentenék amit te le írtál.

Egyébként én g_ij metrikát transzformáltam a Lorentz trafóval, tehát arra gondoltam hogy egy másik pontban a metrika más lesz. És ha tetszőeleges metrikából indulunk ki és a Lorentz trafó ugye adott és alkalmazzuk rá akkor nem kaphatunk bármilyen metrikát egy másik pontban.

2015. jan. 14. 22:07
 16/17 anonim ***** válasza:

A Lorentz-trafóval nem egy másik pontbeli metrikát kapsz, hanem ugyanabban a téridő pontban kapod meg a metrikát egy másik koordinátarendszerben (vonatkoztatási rendszerben).

Nem tudom, miért várnád el, hogy Lorenzt-trafóval egy adott metrikából kiindulva tetszőleges más metrikát kapj. A metrikus tenzornak 10 független komponense van, míg a Lorentz-transzformációt csak 4 szabad paraméterrel tudod jellemezni. Vagyis nem fogod tudni tetszőleges alakúra transzformálni g-t. De ez számolás nélkül is evidens: a Lorenzt-transzformációk a transzformációkak csak egy szűk körét alkotják, míg a metrikus tenzor nyilván nemcsak a választott kooordinátarendszertől (pontonkénti koordinátabázistól) függ, hanem a tér szerkezetéről is hordoz információt.

2015. jan. 15. 16:26
 17/17 anonim ***** válasza:
Sőt, rosszat írtam, mert a Lorentz-trafónak csak 3 szabad paramétere van: az irányt kijelölöd kettővel, a sebesség pedig a harmadik.
2015. jan. 15. 16:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!