Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A mi téridőnkben 4 dimenzió...

A mi téridőnkben 4 dimenzió van. Ha valahol más a téridő, akkor az azt jelenti, hogy ott más a dimenziószám?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy van hasonló kérdés, én is olvastam, és annak hatására merült fel ez bennem.

De én csak konkrétan erre lennék kíváncsi.

2010. febr. 3. 17:24
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Én nem értek hozzá, de ha a húrelméletnek és az M-elméletnek ahhoz, hogy ne mondjanak ellent a megfigyelt eseményekkel, azt kell feltételezniük, hogy az extra dimenziók nagyon kicsik és magukba hurkolódtak, akkor biztos, hogy ezek nem fizikai létezők?"

Nem feltétlenül. Mondok egy szemléletes képet:

Ugyebár a húrelmélet szerint ilyen kicsi rezgő húrocskák azok, amik mindenféle rezgési módjai alakítják ki a részecskék tulajdonságait. Namármost ez a húr valahogyan rezeg, és azt megpróbáljuk valahogy matematikai formákba önteni (egyenleteket felírni). Kiderül, hogy ezek a húrok, hogy kialakítsák a mi általunk érzékelt világ objektumait, olyan bonyolult mozgást végeznek, hogy annak leírásához fel kell tételeznünk, hogy 11 dimenzióban zajlik a mozgás. Ennyi szükséges a matematikai leírásához. De a egy dolog, hogy valami mozog, más, hogy mi azt kapcsolatba akarjuk hozni a számokkal.

Mert ugye, kicsit elvonatkoztatva: van a valóság, meg vannak a számok. A valóságnak semmi közük a számokhoz. Mint ahogy nem léteznek vektorok sem a valóságban, mégis használjuk őket a fizikában. Ugyanilyen a tér is, meg a dimenzió is. Megmérsz egy kődarabot, és 5 kg az eredmény. De magának a kődarabnak semmi köze az 5-höz. Skalár, vektor, tér, dimenzió, ezek nem létező fizikai valóságok, hanem csak elvont fogalmak.

2010. febr. 8. 16:36
 12/14 A kérdező kommentje:

Elég meggyőző, amit írsz.

"Az egyetlen probléma, hogyha kiszámoljuk a szükséges dimenziószámot, akkor nem négyet (3 tér + 1 idő), hanem 26-ot, 10-et illetve 11-et kapunk a bozonikus húrelméletben, a szuperhúr elméletben, illetve az M-elméletben.

Ezek a tények komolyan ellentmondanak a megfigyelt eseményeknek."

Már csak azt nem értem, hogy miért van itt az állítva, hogy a magasabb dimenziószám komolyan ellentmond a megfigyelt eseményekkel.

2010. febr. 9. 20:54
 13/14 A kérdező kommentje:
megfigyelt eseményeknek.
2010. febr. 12. 22:28
 14/14 anonim ***** válasza:

nem olvastam végig a többi kommentet csak az utolsót és következtetem:

mert a megfigyelt valóságos események összetettebbek, több hullámhosszon, több dimenzióban történtek.

2010. szept. 25. 23:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!