Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hány dimenzió van valójában,...

Hány dimenzió van valójában, és mik ezek?

Figyelt kérdés
Az ember 3-at ismer,a szélesség,hosszúság,magasság.Mostanában sokan az időt is ide számítják,mint 4. dimenziót.Létezik,vagy létezhet még több?Esetleg a sebesség lehet egy dimenzió?Mert a relativitás elmélet szerint a fénysebességnél megáll az idő.Remélem semmi hülyeséget nem írtam.
2009. szept. 26. 10:48
 1/10 anonim ***** válasza:
2009. szept. 26. 11:10
 2/10 Salx Narval ***** válasza:
28%
Három, a másik kettő igazából csak belemagyarázás, jó vitaalap tudósoknak, matematikusoknak.
2009. szept. 26. 11:45
 3/10 anonim ***** válasza:
31%

Ha matematikusan gondolkodsz, végtelen dimenzió létezik.

A relativitáselmélet szerint pedig nincs test ami fénysebességgel eléri az idő megállását, mert semelyik vonatkoztatási rendszerben se képes egyik test sem elérni a fénysebességet, csak afelé konvergálni, mint az exponenciális függvény X értéke :)

..de Googlezgass és megérted

2009. szept. 26. 11:51
 4/10 anonim ***** válasza:
18%

A 3 térdimenzió ugye biztosan létezik.

Az időt azért számítják ide még negyediknek, mert ez a 4 dimenzió összefügg - de ez nem olyan dimenzió, mint a többi.

A húrelmélet (amelyik még nincs bizonyítva) akkor működik, ha 11 TÉRdimenzió van - viszont ezek nem lineárisak, mint ez a három - hanem felcsavarodottak. Ez azt jelenti, hogy már az atomok sem "látják" őket, mert ezek a csavarok jóval kisebbek, mint egy atom. Az anyag alapvető felépítésében számítanak csak.

2009. szept. 26. 12:07
 5/10 anonim ***** válasza:
21%

A húrelmélet egy médiában jól eladható, teljesen spekulatív elmélet. Napjainkban egyesek elméleti fizika címén ugyanazt művelik, mint a középkori skolasztikus bölcsek, amikor arról értekeztek, hogy üdvözülhetnek-e a pókok, vagy hogy erősebb-e az igazság a bornál. Különbség: a középkori tanítók az említett tréfás kérdéseket nem képzelték komolynak, habár válaszoltak, mert kötelességük volt válaszolni a quaestiones quodlibetales-re. A mai húrelméletírók viszont vérkomolyan veszik a húrjaikat.

Kérdező: képzeletben és elméletben akárhány dimenzió létezik, a térben 3 van, az időben 1.

2009. szept. 28. 13:41
 6/10 anonim válasza:

Én úgy tudom, bár csak példával mondva, ahogy anno tanították nekem: vegyünk egy papírlapot, rajta egy emberkét bokrot előtt.

első dimenzió a papírlap, emberkével, bokrokkal, mindenféle tér nélkül.

második az, ahol a bokor a háttér, emberke az előtér.

háromdimenzió egyértelmű.

negyedik az idő maga.

Ez körülbelűl tíz éves elmélet talán, azóta nem foglalkoztam a témával... kis múltbatekintés, ilyenek voltak a dimenziók régen:D

2011. jún. 30. 19:53
 7/10 Deepbassnine válasza:
a sebesség az tulajdonképpen az idö,az idö a mozgás mértékegysége,ha megáll az idö akkor minden mozgás megáll(vagyis minden sebesség leáll)
2012. aug. 4. 13:38
 8/10 Deepbassnine válasza:
már maga a másodperc is az alapállapotú cézium-133 atom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő sugárzás 9 192 631 770 periódusának időtartama,vagyis ebböl a mozgásbol van leszármaztatva
2012. aug. 4. 13:52
 9/10 Markobardos válasza:

Én azt is el tudom képzelni, hogy még valójában, lefelé is vannak dimenziók, tehát a 2D-1D alatt is!

Ha jobban belegondoltok, ezt pont annyira nehéz elképzelni, mint a 4D-t! Azt sem tudjuk, hogy hogy néz ki!

2015. nov. 20. 00:02
 10/10 anonim ***** válasza:
Az emberi agy felfogásának is van egy végessége. Lehet több dimenzió, csak nem érzékeljük, vagy nem értjük.
2015. nov. 22. 14:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!