Hány dimenzió van valójában, és mik ezek?
Ha matematikusan gondolkodsz, végtelen dimenzió létezik.
A relativitáselmélet szerint pedig nincs test ami fénysebességgel eléri az idő megállását, mert semelyik vonatkoztatási rendszerben se képes egyik test sem elérni a fénysebességet, csak afelé konvergálni, mint az exponenciális függvény X értéke :)
..de Googlezgass és megérted
A 3 térdimenzió ugye biztosan létezik.
Az időt azért számítják ide még negyediknek, mert ez a 4 dimenzió összefügg - de ez nem olyan dimenzió, mint a többi.
A húrelmélet (amelyik még nincs bizonyítva) akkor működik, ha 11 TÉRdimenzió van - viszont ezek nem lineárisak, mint ez a három - hanem felcsavarodottak. Ez azt jelenti, hogy már az atomok sem "látják" őket, mert ezek a csavarok jóval kisebbek, mint egy atom. Az anyag alapvető felépítésében számítanak csak.
A húrelmélet egy médiában jól eladható, teljesen spekulatív elmélet. Napjainkban egyesek elméleti fizika címén ugyanazt művelik, mint a középkori skolasztikus bölcsek, amikor arról értekeztek, hogy üdvözülhetnek-e a pókok, vagy hogy erősebb-e az igazság a bornál. Különbség: a középkori tanítók az említett tréfás kérdéseket nem képzelték komolynak, habár válaszoltak, mert kötelességük volt válaszolni a quaestiones quodlibetales-re. A mai húrelméletírók viszont vérkomolyan veszik a húrjaikat.
Kérdező: képzeletben és elméletben akárhány dimenzió létezik, a térben 3 van, az időben 1.
Én úgy tudom, bár csak példával mondva, ahogy anno tanították nekem: vegyünk egy papírlapot, rajta egy emberkét bokrot előtt.
első dimenzió a papírlap, emberkével, bokrokkal, mindenféle tér nélkül.
második az, ahol a bokor a háttér, emberke az előtér.
háromdimenzió egyértelmű.
negyedik az idő maga.
Ez körülbelűl tíz éves elmélet talán, azóta nem foglalkoztam a témával... kis múltbatekintés, ilyenek voltak a dimenziók régen:D
Én azt is el tudom képzelni, hogy még valójában, lefelé is vannak dimenziók, tehát a 2D-1D alatt is!
Ha jobban belegondoltok, ezt pont annyira nehéz elképzelni, mint a 4D-t! Azt sem tudjuk, hogy hogy néz ki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!