A macskafélék testnagyságának növekedésével exponenciálisan nő az erejük is?
Nem tudom, hogy ezt ide, vagy az állatokhoz írjam, de úgy gondolom, hogy ez inkább ide tartozik.
A kérdést próbálom felvázolni.
Ha egy macska és egy ugyanakkora testtömegű kutya (figyelem, mindkét egyed teljesen kifejlett) összeverekszik, abból szinte mindig a kutya kerül ki győztesnek. Ha egy farkas/nagytestű kutya, és egy puma verekszik össze, akkor már valószínű a puma fog győzni. És ha egy tigris nagyságú farkas/kutya, és egy tigris találkozna, akkor a tigris könnyedén megölné az óriásfarkast. Igaz, nem tudhatom pontosan, mivel óriásfarkas nem létezik, de belegondolva, egy tigrisnagyságú farkas biztos nem győzne le egy tigrist.
Mitől van az, hogy a macskafélék ereje exponenciálisan megnő a testnagyságuk növekedésével? Miért tud legyőzni egy ugyanakkora tigris egy ugyanakkora kutyát, ha egy ugyanakkora macska nem tud legyőzni egy vele megegyező nagyságú kutyát?
lehet fura a kérdés, de azért köszönöm a válaszokat!
Éppen az a lényeg, hogy a növekedő testtömeggel, mérettel arányban éppen csökken az élőlények ereje.
Ez meg csak feltevés, hihetsz benne, de bizonyítani nem tudod, mivel jelenleg nem létezik a Földön 250 kilós kutyaféle. Én meg abban hiszek hogy nem tudná, na bumm, patthelyzet, itt aztán meg is rekedtünk. Egyikünk sem tudja bizonyítani a saját, vagy cáfolni a másik állítását.
Egyébként is nem csak erő függvénye a dolog, hanem az is, hogy milyen gyorsasága, kitartása, esze és eszközei vannak a kutyafélének. Egy 50 kilós ember is le tud győzni egy 250 kilós tigrist, 50 méterről agyonlövi egy puskával.
A kérdezővel egyetértek, hogy méretükhöz képest nagyon erősek, rugalmasak és gyorsak a macskák, szörnyű kifinomult érzékszervekkel. Igazi csúcsragadozók.
Ráadásul Mirci még cuki is mellette... :D
Szerintem a macskafélék képességeire az evolúciós magyarázat az lehet, hogy sokkal inkább voltak zsákmányállatok is, nem csak ragadozók, szóval a túlélésükhöz gyakran kellett megvédeniük magukat sokkal méretesebb egyéb állatoktól.
Viszont ahogy az evolúcióval egyre jobban nőnek egy macskaféle méretei, annál kevésbé van szüksége védelmi "extra" képességekre.
Nem tudom, miért kellett pont a tigrist példának venni, ha kutyafélével történő harc kimenetelét nézzük. Egyszerűbb lenne, ha közepesen nagy testű (50-60kg) kutyával "összemérhető" súlyú macskát választanánk. Íme van. A leopárd. Eléggé fürge, erős ragadozó, a kandúrok átlagosan kb. 45-50 kilósak. Nem tudom, hogy szemtől szembeni harcban a "macsek" kerülne-e ki győztesen, de az tény, hogy a leopárd igencsak kedveli a kutyahúst. Bizonyos afrikai falvak kutyáit - a nagy testűek sem kivételek! - rendszeresen vámolgatják a leopárdok. Persze ott lesből, becserkészve rohanja le az áldozatot. Mire az feleszmélne, átharapja a torkát.
Mondom, mondjuk szemtől szembe egy rotival, már nagyon kétesélyes a játék. :) Persze, ha megszorítják, egy leopárd mint az ördög...
dellfil
Amit a kérdésben leírtál az éppen hogy nem igaz. Egy kutyának nem sok esélye van egy vele egyforma méretű macskával szemben, mert:
- a macska gyorsabb, ügyesebb mint a kutya
- a macskák tudnak karmolni is tudnak, míg a kutyák csak harapással képesek támadni
egyébként youtube-on sok olyan videó van, ahol egy macska egy (vagy akár több) nála sokkal nagyobb kutyát megfutamít, míg az ellenkezője (kis kutya nagy macskát elkerget) nem sokszor fordul elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!