A kutyafélék vagy a macskafélék a hatékonyabb ragadozók?
Attól függ, milyen téren.
A kutyafélék társas vadászok, de ezen a téren verhetetlenek, míg egyedül el vannak veszve. A macskafélék (néhány kivételtől eltekintve) önálló ragadozók, a saját módjukon nagyon hatékonyak.
De zsákmányállatok terén is másokra specializálódtak, nem igazán lehet őket hitelesen rangsorolni szerintem.
Az meg milyen hülyeség, hogy a macska élvezetből öl, első válaszoló?
Azt se mondanám élvezetnek. Ez lehet egyrészt territoriális viselkedés, amikor nem hajlandó más állatot megtűrni az ő területén. Vagy egyszerűen a vadászösztön, amikor meglát valami kis (zsákmány méretű) mozgó élőlényt.
Az, hogy nem eszi meg, nem egyenlő az élvezettel...
Ez egy nagyon összetett kérdés, és nem lehet rá egyértelmű választ adni. Idézek egy, a Spektrumon nemrég látott dok.filmből (A hiénák birodalma):" A falkában vadászó hiéna az egyik leghatékonyabb afrikai ragadozó."- Ha így nézzük, akkor a macskafélék, hiszen a hiéna rendszertanilag közelebb áll a macskafélékhez (bár a kutyafélékre hasonlít.) Viszont, létezik az oroszlánoknak egy olyan populációja (nem tudok visszaemlékezni, hogy pontosan hol élnek), akik mocsaras környezetben élnek és vadásznak. Olyannyira jól alkalmazkodtak ehhez a környezethez, hogy a vadászataik sokkal nagyobb százalékban sikeresek, mint más vidékeken élő fajtársaiké. Aztán ott vannak még a szintén nagyon sikeres afrikai vadkutyák, melyek rendkívül kitartóak az üldözésben, ezért kevés kiszemelt zsákmányállatuk tud elmenekülni előlük. Eddig csak a falkában vadászókat említettem, de szóba jöhet a magányosan vadászó leopárd, aki szintén igen hatékony, vagy éppen a puma.
Mindkét oldal rengeteg fajt foglal magába, ráadásul vannak a kettő közt átmenetek. Én nem hiszem, hogy erre van egyértelmű válasz. Azért kíváncsi lennék egy szakember válaszára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!