Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha azt olvassuk, hogy egy...

Ha azt olvassuk, hogy egy galaxis tőlünk X fényévre van, akkor ezt hogy kell értelmezni?

Figyelt kérdés

A galaxis valódi helyzete van X fényévre, vagy a teleszkópon látható helye?

(az X egy tetszőleges szám)

2010. jan. 30. 16:46
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

1 - Teljesen figyelmen kívül hagyod a relativitást.

2 - Elég érdekes az, ahogy szerinted a fényév távolságot ilyen esetben értékelni kell.

"Sajnos a Hubble-állandó értékének pontos kiszámítása igen nehéz. A csillagászoknak két mérést kell végezniük. Eloször is meg kell mérni a galaxisok színképvonalaiban megfigyelhető vöröseltolódást, ami megadja a galaxisok távolodási sebességét. A másik méréskor - ez a bonyolultabb - a galaxis pontos távolságát kell meghatározni. A kutatók különböző módszerekkel próbálkoznak (alapvetően a galaxisokban lévő csillagok és szupernóvák távolságát próbálják meghatározni), ám ezek eltérő eredményeket hoznak."

[link]

Ez szerint pl ki lehet számítani a távolságát. Ha pedig ki lehet számolni, akkor miért nem a becsült helye és a Föld közti távolságot határozzák meg a két pont közötti fényév meghatározásakor?

2010. jan. 31. 01:54
 12/28 A kérdező kommentje:

Korrigálom a végét.

A cikk szerint ki lehet számítani a csillagok távolságát.

Ha pedig ki lehet számítani, akkor a csillag és a Föld közötti távolság meghatározásakor miért nem a csillag becsült helye és a Föld közötti távolságot jelölik meg?

2010. jan. 31. 01:57
 13/28 dellfil ***** válasza:

A 18:05-ös, 19:29-es, 1:39-es vagyok.

Kezdjük a csillagászati objektumok távolságának mérésével. Keves kérdező légyszíves nézd át ezeket a linkeket. Kiderül belőlük az is, hogy a különböző távolsági nagyságrendekre ("távolságlétra" fokaira) más és más mérési módszerek kellenek. Pl. 100 parsecen belül NEM felel meg a vöröseltolódásból számított módszer, 1000 megaparszeknél BIZTOS NEM használható a parallaxis mérés.

Kellemes böngészést, ha érdekel a dolog.

[link]

[link]

[link]

[link]

2010. jan. 31. 12:43
 14/28 A kérdező kommentje:

Nézd, én ezekhez a dolgokhoz nem értek.

Egyes helyeken azt olvastam, hogy meg lehet állapítani a csillagok, univerzumok tőlünk való távolságát, itt pár embertől azt olvastam, hogy mi csak a csillagok képének távolságát tudjuk meghatározni. Nem vagyok otthon a témában, ezért nem is tudom kritikusan értékelni őket, max a nyilvánvalóan hülyeségeket tudom kiszúrni.

Viszont az igazság érdekelt, ezért feltettem itt ezt a kérdést, bízva abban, hogy olyanok fognak válaszolni, akik értenek ehhez.

Mondtál olyan dolgokat, amik ellentétesek voltak olyan dolgokkal, amiket korábban olvastam, ezért visszakérdeztem. De nem azért tettem, mert vitázni szeretnék, nem is nagyon tudnék e témában. Nyilvánvaló számomra, hogy értesz a témához, és az észrevételeidet minimum a lehetséges igazságok egyikeként kezelem.

2010. jan. 31. 13:10
 15/28 A kérdező kommentje:

Hé!

Nem lehet igaz az, amit állítasz.

Ha egy csillag 20 milliárd fényév távolságra van tőlünk, akkor az a te logikád szerint azt jelenti, hogy e csillag képe 20 milliárd éve 20 milliárd fényév távolságra keletkezett.

Ez viszont lehetetlen!

Belátod, hogy lehetetlen az, amit állítasz?

2010. jan. 31. 15:04
 16/28 dellfil ***** válasza:

Nem is állítok olyat, hogy egy csillagászati objektum (amelyet természetesen MOST ÉRZÉKELÜNK) távolabb lehetne 13,7 milliárd fényévnél, azaz 13,7 milliárd évnél "régebben" úton lenne a fénye. Az, hogy MOST HOL VAN az más kérdés. 13,7 milliárd év időtávlatába, ezzel együtt 13,7 fényév térbeli távlatába "látunk ki" a kozmoszba. Hiányoltad a magyarázataimból a relativitás elméletből fakadó következmények taglalását. Egyrészt az mégjobban összezavart volna, másrészt ehhez nem nagyon értek, de leírom egy asztrofizikus imerősöm egy mondatát ezzel kapcsolatban. Azt mondja: "Botorság egyátalán feltenni a kérdést, mi történik ebben a pillanatban egymilliárd fényévnyire." Ezzel arra utalt, hogy a világegyetem nagyobb léptékű szerkezetét a négydimenziós téridő szerkezetével irhatjuk le, és ott az egyidejűségről beszélni értelmetlen.

De itt egy link (szerintem) jól érthető, a Világegyetem méreteiről, időtartamáról:

[link]

Kérlek, olvasd el. Nem unalmas! :)

2010. jan. 31. 16:20
 17/28 A kérdező kommentje:

Ez tényleg nem unalmas.:)

Köszi, elolvastam.

Lenne javaslatom: Tekintsünk úgy, mintha a relativitás nem lenne (én sem értek hozzá, csak tudom, hogy figyelembe kell venni).

Elfogadom azt, hogy mi csak a csillag képének távolságát tudjuk megállapítani.

Viszont a másik részről egy kissé eltérő, de talán lényegében hasonló nézet merült fel bennem.

Legyen az objektum 13 milliárdra, mint a cikkben.

Nem lehet, hogy a 13 milliárd fényév távolság pusztán annyit jelent, hogy ha a két objektum (csillag képe és a bolygónk) között nem lenne tágulás mostantól, akkor onnan a fény hozzánk 13 milliárd év alatt jutna el?

2010. jan. 31. 17:21
 18/28 A kérdező kommentje:

Ezzel így áthidalható lenne az a probléma, hogy egyes objektumok közötti fényév távolság értéke meghaladja az univerzum létrejöttétől eltelt idő értékét.

Mert két objektum között akkor is lehet 20 milliárd fényév távolság, ha azok nem tudnak egymástól.

2010. jan. 31. 17:25
 19/28 A kérdező kommentje:

Szóval akkor is, ha az egyik fénye még nem jutott el a másikhoz.

De akkor is, ha olyanokról van szó, amelyek nem bocsátanak ki olyan fényt, amely eljutna a másikhoz.

2010. jan. 31. 17:33
 20/28 A kérdező kommentje:

Szóval oké az, hogy mi a távolság számításakor úgy tekintjük, hogy az adott csillag ott van, ahol a fényét látjuk, de dolgok között ettől függetlenül is vannak fényév távolságok.

Mivel a fényév 9,4605 billió kilométer, tehát egy stabil távolság, ezért szerintem ezt a mértékegységet szerintem oly objektumok közti távolság megjelölésére is lehet(legalábbis elvileg) használni, amelyek egyikének fénye sem jutott el a másikhoz.

2010. jan. 31. 17:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!