Mennyi az esélye, hogy földönkívüli életet fogunk egyszer felfedezni?
Száz százalék. Az, hogy mikor, szerintem nem tudható. Viszont annak az esélye, hogy "értelmes" élőlényekre bukkanjunk, szinte semmi esélye. Nem bizonyított fehéren-feketén, hogy az élet kialakulása feltétlenül magával hozza-e az "értelem" kialakulását. Itt csak spekulációk lehetnek, hiszen gyakorlati tapasztalat nincs.
De ha mégis nagy számú "értelmes lénycsoport" (a továbbiakban: civilizáció) népesíti be az univerzumot, akkor az a valószínűbb eset, hogy ők jönnek el, hiszen a statisztikai valószínűség azt mutatja, hogy jóval több előttünk járó civilizációnak kell lennie, mint kevébé fejlettnek. De mindez csak akkor valósul meg ha az alábbi kritériumok teljesülnek:
1.A civilizációk mindegyike, de legalábbis túlnyomó többsége technikai jellegű.
2.Túlnyomó többségük képes viszonylag tartósan (min. 1-2 millió földi évnek megfelelő idő tartam)fennmaradni technikai jellege ellenére. Természetesen az 1-2 millió év idő alatt fejlett, fejlődő civilizációként telik!
3.Akarjon terjeszkedni, vagyis meg KELL oldania a csillagközi utazás problémáját.
Az, hogy nem jöttek még el, és nem vették fel velünk a kapcsolatot, semmit nem jelent, hiszen valószínű nem hetes, nem hónapos, nem éves, vagy évtizedes nagyságrendű vállalkozásaik vannak, hanem mondjuk évtízezrekkel mérhető, igy a mi kis "villám életkénkkel" símán kimaradunk a játékból. A "kozmosz hallgatásának" is ez lehet az egyik elképzelhető oka. A más okok között ott szerepelhet, hogy a három "kritérium" igen valószínűtlen. Szerintem borzasztó pici az esély, csak az ad némi reményt, hogy az univerzum úgymondjam elképzelhetetlenül nagy.
Az időtől függ. Egy fejlett civilizáció addig érzékelhető,amíg el nem pusztítja saját magát. Háborúk mindig voltak és lesznek is, csak a fegyverek ereje különbözik,és már 60 éve képesek vagyunk rá megsemmisíteni önmagunkat. Ha mondjuk 500 éven belül nem pusztítjuk el magunkat(és mondjuk utána Bumm-bumm) ,akkor is csak egy 560 fényév rádiuszú adás repül ki az űrbe, így csak ez a sáv ad információt arról hogy léteztünk valaha a föld nevű bolygón.Ha ez így alakul minden más intelligenciával is ,akkor nehezen talál egymásra két civilizáció az óriás világegyetemben,a különböző időbeni eltérések és fejlettségi szintek miatt.
Remélem nem voltam bonyolult. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!