Jól gondolom? (idődilatáció)
A fényév a távolság csillagászatban használatos mértékegysége: egy fényév az a távolság, amelyet a fény légüres térben egy év alatt megtesz.
Szóval a fényév állandó.
A probléma:
Az idődilatáció értelmében a fény egy fényévet a saját szemszögéből nézve rövidebb idő alatt tesz meg, mint a mi szemszögünkből nézve?
Itt az idődilatáció le van írva képletten és pédával: [link]
A "2. Idődilatáció" résznél még számításban is le van vezetve. Igaz, hogy egy müonra, de a fotonokra is igaz.
Az a baj, hogy számomra roppant bonyolult az, ami az általad belinkelt honlapon le van vezetve.
Nem megbizonyosodni akarok erről, pusztán megtudni, hogy jól gondolom-e azt, amit a kérdésemhez írtam.
Szóval azt szeretném megtudni, hogy az alábbi két állítás igaz-e.
1 - A fényév a foton szemszögéből és a mi szemszögünkből is ugyanakkora távolság.
2 - A foton egy fényévet a saját szemszögéből nézve rövidebb idő alatt tesz meg, mint a mi szemszögünkből nézve.
Nos, ezek helyes állítások?
És ha nem, akkor mi bennük a hiba?
Látom, hogy te értesz ehhez, láttam, hogy egy másik kérdéshez is írtál erről, szóval bízok a szakértelmedben.
Csak abból, amiket oda írtál, nem tűnt nekem egyértelműnek az, amire rákérdeztem.
1- A fényév nem ugyanakkora távolság a foton és a mi szemszögünkből, mivel a távolság rövidülést szenved. Ezt nevezzük távolságkontrakciónak. [link] B.1. Relativitáselmélet rész.
2- A fotonnak valóban lassabban telik az idő, a miénkhez képest ez az idődilatáció. Az ő szemszögéből valóban kevesebb idő telik el mint a miénkben.
Csak a fény sebessége ami minden rendszerben állandó. Ezért ha a miénkhez képes v sebességgel mozgó rendszerben nézzük akkor ott az idő lelassul és a távolságok rövidülnek. Minél nagyobb a sebesség annál jobban.
Hát ez nagyon bizarr.
Mondjuk az idődilatációt már kezdem megemészteni.
Akkor végülis a foton részben azért teszi meg az egy fényév távolságot rövidebb idő alatt a saját szemszögéből nézve a mi szemszögünkhöz képest, mivel számára az egy fényév távolság is rövidebb.
Persze bizonyára az idődilatáció miatt is.
Annak ellenére rövidebb számára a fényév, hogy az pontosan meghatározott? (egy fényév az a távolság, amelyet a fény légüres térben egy év alatt megtesz)
Szóval számára az 1 kilométeres távolság is rövidebb, mint a mi szempontunkból?
(Bocs, hogy nem azt olvasgatom, amit belinkeltél, de nem vagyok fizikus, és ha elmélyednék annak a cikknek az olvasásában, akkor csak újabb számomra érthetetlen dolgokat találnék, amik újabb kérdéseket vetnének fel bennem.)
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg. A távolság ami rövidebb a fotonnak az a mi szemszögünkből van. Az 1 méter az a fotonnak is egy méter ha az ő inerciarendszerében nézzük. Viszont a mi rendszerünkből nézve a foton egy métere már sokkal kevesebb, mint egy méter.
De ha az egy méter a mi rendszerünkből nézve kevesebb mint egy méter, akkor az időnek is lassulnia kell a másik rendszerben a miénkhez képest, mert a fény sebessége minden rendszerben megegyezik.
Ha a mi rendszerünkből nézve a másik rendszer egy métere kevesebb egy méternél és az idő nem lassul akkor a fény sebessége nagyobb lenne mint a mi rendszerünkben ami lehetetlen, ezért kell az időnek lassúlnia.
Sajnos anélkül, hogy megnéznéd a számításokat lehet, hogy nem annyira érthető.
Valóban fura, de matematikailag ez jön ki.
Illetve van rá kísérleti bizonyíték. Például, hogy a müonok elérik a föld felszínét, pedig a mi időnk szerinte már a légkörben el kellene bomlaniuk. azonban a mi időnk szerint tovább élnek mint az élettartamuk. A saját ideje viszont belassul ezért lehetséges, hogy a mi időnk szerint a normál élettartama sokszorosát éki meg.
Abszolút érthető volt ez a levezetésed, köszönöm!
Még azt szeretném kérdezni, hogy az idődilatáció akkor egyszerűen a távolságkontrakció következménye?
Vagy az attól függetlenül is lenne?
Az idődialtáció és a távolságkontrakció mindig együtt jár.
Ha az egyik jelentkezik, akkor a másik is. A Lorentz transzformációnak nevezett képletekkel lehet kiszámolni, hogy az egyik rendszerből nézve mennyi a másik rendszerben lévő távolság csökkenés és hogy mennyivel lassabban telik az idő.
Vagyis az egyik nem a másiknak a következménye, hanem egyszerre jelentkeznek. Azért, mert a fény sebessége minden rendszerből nézve ugyan annyi.
A [link] oldalon ez le van vezetve, csak végig kell követni. Ne ijedj meg tőle, mert középiskolás matek is elég hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!