Ha úgy vesszük, hogy egy szén nagyságú atom egy pixel, akkor mekkora felbontással látunk?
Végre valaki a kérdésre válaszolt.
Köszönöm #10!
Azt is figyelembe kell venni, hogy az éles látás területén nagyon sűrűn vannak elhelyezkedve az érzékelő receptorok, amíg a periférián már sokkal ritkábban.
Persze ez csak eloszlási arányra utal, de fontos, hogy ahol nagyon élesen látunk, az csak egy nagyon kicsi terület. A nagyobb területen csak jóval ritkább az érzékelők eloszlási aránya.
Azzal lehet valamit megállapítani az éles látás területéről, hogy pl egy mai tv-t nézünk egyre közelebbről, ahonnan a kép pontokat már éppen elkülönülni látjuk. Azt össze vetjük a látószöggel, amin belül még élesen el tudunk különíteni pl írott szöveget. Így saccolható azon a területen az érzékelők száma.
Azt viszont nem tudom, hogy ezt hogyan tudjuk összehozni bármi mással, akár a szén atommal is.
..vagy a villanypóznát a körúti villamossal, amikor a villany pózna úgy magas, a villamos meg így sárga.
Szóval két különböző dologról van szó. Mint egy köbméter toll és egy köbméter ólom is összehozható a térfogatában,
..de akár az 1 tonna ólom és egy tonna tolnak is lehet köze egymáshoz valamiben..
Azért legalább 20 megapixel, ha nem több a fokáklis látás területén. A periférián meg kisebb jóval.
"Az emberi szem felbontóképessége egészséges emberek és normál fényviszonyok esetén – az éleslátást biztosító látógödöri látásra vonatkozóan – 1 ívperc (1’, ami az 1 fok hatvanad része) körüli érték. Az átlagosnál sokkal jobb látású embereknél, valamint igen jó fényviszonyok között ez az érték elérheti a 0,5 ívpercet is. Szemünk két egymáshoz közeli fekete pontot vagy vonalat akkor képes egymástól elkülönülten látni, ha köztük 1 ívpercnyi távolság van."
Forrás: oktel.hu/szolgaltatas/kamerarendszer/a-kepalkotas-alapjai/az-emberi-szem-es-a-latas/
Vagyis 1 fok látótérben, fél-egy fok percenként van egy érzékelő, vagyis 60 elkülöníthető pixelt lehet megkülönböztetni az éleslátás területén egy foknyi térszögön belül. Ez már tovább számolható adat.
A térszög magyarázata itt látható: [link]
Vagyis 1 fokos térszögben ~3600 kép pont különíthető el, illetve talán több, mert én négyzetre számoltam és inkább kört kellett volna figyelembe vennem.
Már csak annak kell utána nézni, hogy hány fokot fed le az éleslátás egész területe.
Most hadd ne keresgéljem, de ha valaki rá lelne, akkor azért szeretném én is megtudni a forrásával együtt, ha már így együtt kutatunk a témában.
Itt még lehet további infót találni a látótér területéről, aminek csak egy kis részét tölti ki az éleslátás területe.
www.szinkommunikacio.hu/11_13.htm
Még találtam valamit:
"A látótér nem minden része egyforma jelentőségű a számunkra:
az éleslátás (fókuszálás) a látótér centruma nagyon kicsi,
kb. 1-2 szteradián*
a belső látótér 25-30 szteradián
a környezeti látótér 50-60 szteradián
a periferiális látótér kb. 120-200 szteradián
a tekintési tér nagy, ilyenkor a fejünket és szemünket
mozgatva gyakorlatilag a teljes környezetet át tudjuk látni."
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!