Ha úgy vesszük, hogy egy szén nagyságú atom egy pixel, akkor mekkora felbontással látunk?
Ha úgy vesszük, nagyságrendileg egy atom 0,15 nm-es, egy (kis) pixel 0,15 mm-es, tehát milliószorosa, és ha kb. 0,15 mm-es felbontással látunk, azt ugyanígy felnagyítva 150 m-t kapunk.
Ha jól értettem, hogy mit akarsz kérdezni. :D
"és ha kb. 0,15 mm-es felbontással látunk, azt ugyanígy felnagyítva 150 m-t kapunk."
No és mi lesz ez a 150 méter? :D Ezt nem értettem a kérdésben...
Én úgy értelmeztem a kérdést, hogy
"Ha úgy vesszük, hogy" = modellezés, arányosítás, nagyítás, vagyis ha egy szén nagyságú atomot egy pixel nagyságúra
nagyítanánk, akkor ue nagyítással/rendszerben a szem felbontó képessége (~pixel) mekkora lenne.
A pixel az képpontot jelent, és nincs meghatározva a mérete, csak annyi, hogy mennyi fér bele a látott képbe, mennyi pixelből tevődik össze a látott kép. Ahhoz, hogy a kérdésedre választ lehessen adni, ahhoz a képpontsűrűségre lenne szükség (ppi (pixel per inch) vagy dpi (dot per inch)) Ez viszont a leképezett (megjelenített kép) felbontását jelenti, nem az érzékelt képét. Leképezés azonban nem történik a látás folyamata során, tehát nem lehet ppi (vagy dpi) mértékegységben meghatározni a szem felbontó képességét.
Esetleg abból lehetne kiindulni, hogy hány érzékelő receptor van a szemben, és azopk mekkora felületen oszlanak el, valamint mekkora nagyítást eszközöl ezen a felületen a szemlencse. Ezek ismeretében (talán) meg lehetne határozni a szem "pixelsűrűségét", vagyis "érpi-számát" (érzékelő receptor per inch), és ez alapján már át lehetne számítani a méretarányosságot a szénatomhoz viszonyítva. Nem tudom, hogy ez megfelelő lenne-e számodra mint egzakt érték, én mindenesetre semmi értelmét nem látom, és nem is tudom a kellő adatokat hozzá, hogy ki tudjam számolni. Ha nagyon érdekel, nézz utána, és számolgass.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!