Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha úgy vesszük, hogy egy szén...

Ha úgy vesszük, hogy egy szén nagyságú atom egy pixel, akkor mekkora felbontással látunk?

Figyelt kérdés

2014. nov. 14. 21:24
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Miért vennénk úgy? A világ nem úgy működik, hogy "úgy vesszük".
2014. nov. 14. 22:27
 2/18 A kérdező kommentje:
Nyilvánvalóan elméleti kérdés.
2014. nov. 14. 22:27
 3/18 anonim ***** válasza:
Mi az összefüggés a látásunk felbontása és a szénatom önkényesen meghatározott mérete között?
2014. nov. 14. 22:32
 4/18 A kérdező kommentje:
Egyszerűen ahhoz szeretném viszonyítani, semmi egyéb oka nincs, de felőlem viszonyíthatjuk a hidrogénhez is...
2014. nov. 14. 22:45
 5/18 anonim ***** válasza:

Ha úgy vesszük, nagyságrendileg egy atom 0,15 nm-es, egy (kis) pixel 0,15 mm-es, tehát milliószorosa, és ha kb. 0,15 mm-es felbontással látunk, azt ugyanígy felnagyítva 150 m-t kapunk.

Ha jól értettem, hogy mit akarsz kérdezni. :D

2014. nov. 14. 23:54
 6/18 anonim ***** válasza:
Ha egy szénatom akkora lenne, mint egy pixel, golyózhatnánk fullerénekkel.
2014. nov. 15. 00:21
 7/18 anonim ***** válasza:

"és ha kb. 0,15 mm-es felbontással látunk, azt ugyanígy felnagyítva 150 m-t kapunk."

No és mi lesz ez a 150 méter? :D Ezt nem értettem a kérdésben...

2014. nov. 15. 08:20
 8/18 anonim ***** válasza:
Egy elméleti kérdésnek is kell, hogy legyen értelme. A te kérdésed értelme kb annyi, mint pl: ha úgy vesszük, hogy vannak szárnyas vizilovak, akkor hány éves a kapitány?
2014. nov. 15. 09:17
 9/18 anonim ***** válasza:

Én úgy értelmeztem a kérdést, hogy

"Ha úgy vesszük, hogy" = modellezés, arányosítás, nagyítás, vagyis ha egy szén nagyságú atomot egy pixel nagyságúra

nagyítanánk, akkor ue nagyítással/rendszerben a szem felbontó képessége (~pixel) mekkora lenne.

2014. nov. 15. 11:42
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

A pixel az képpontot jelent, és nincs meghatározva a mérete, csak annyi, hogy mennyi fér bele a látott képbe, mennyi pixelből tevődik össze a látott kép. Ahhoz, hogy a kérdésedre választ lehessen adni, ahhoz a képpontsűrűségre lenne szükség (ppi (pixel per inch) vagy dpi (dot per inch)) Ez viszont a leképezett (megjelenített kép) felbontását jelenti, nem az érzékelt képét. Leképezés azonban nem történik a látás folyamata során, tehát nem lehet ppi (vagy dpi) mértékegységben meghatározni a szem felbontó képességét.

Esetleg abból lehetne kiindulni, hogy hány érzékelő receptor van a szemben, és azopk mekkora felületen oszlanak el, valamint mekkora nagyítást eszközöl ezen a felületen a szemlencse. Ezek ismeretében (talán) meg lehetne határozni a szem "pixelsűrűségét", vagyis "érpi-számát" (érzékelő receptor per inch), és ez alapján már át lehetne számítani a méretarányosságot a szénatomhoz viszonyítva. Nem tudom, hogy ez megfelelő lenne-e számodra mint egzakt érték, én mindenesetre semmi értelmét nem látom, és nem is tudom a kellő adatokat hozzá, hogy ki tudjam számolni. Ha nagyon érdekel, nézz utána, és számolgass.

2014. nov. 15. 13:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!