A számítógép képernyője bocsát-e ki ultraibolya sugárzást?
Kváncsiságból prizmán keresztül megnéztem paintben egy fekete alapon fehér négyzetet. Nagyjából azt láttam, amire számítottam, de mégsem teljesen.
A képrenyő egyik szélén egy függőleges piros csík, hozzá képest befele mellette sárga csík. A másik szélén pedig egy sötétkék csík, illetve hozzá képest befele ciánkék ("világoskék") csík. Ez így idáig logikus.
Viszont a sötétkékhez képest kívül van még egy az előbbiekhez képest jóval halványabb és kevésbé kontrasztos, de még egyértelműen kivehető lila csík is, aminek nem kéne ottlennie, amennyiben a képernyő valóban csak a piros-zöld-kék alapszíneket sugározná.
Egyik tippem, hogy a kék színű led nem csak kéket sugároz, hanem - ugyan kisebb intenzitással, de - lilát is, ne adj' Isten ultraibolyát.
A LED nem sugaroz UV-t.
Tovabbmegyek, a monitorban HATUL vannak csak LED-ek, azok is feherek, sot a regebbi monitorokban sima fenycsovek. A szineket a folyadekkristalyos kijelzo sub-pixelei allitjak elo ugy, hogy _csak_ a nekik rendelt szint engedik at.
A CRT sem sugaroz UV-t, mivel az meg elektronsugarzasbol kiindulva, fluoreszcens alapon vilagit.
A fehér led fény elég széles spektrumú, így lehetséges, hogy UV tartományban is állíthat elő fényt, ám annyira kis intenzitással, hogy ez szinte elhanyagolható.
A fehér fény intenzitása 460nm-en a legnagyobb, tehát a kéknél. 400-nál jönne az ibolya,de itt az intenzitás már szinte 0. Viszont a kék-ibolya átmenet (Lila) még látszani fog a spektrumban.
De a diagramok szemléletesebb: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!