Adott egy körvonal egy 8x8-as sakktábla belsejében. Legfeljebb hány mező belsejébe metszhet bele?
Nem tudom mit tanultok most, én egy jó rajzon megszámolnám:
Az ábra tényleg klassz, de én azért megkérdezném az első válaszolótól, hogy miért pont akkora kört rajzolt bele?
Mert ha kisebb körökkel próbálkozunk, az eredmény akármennyi lehet.
Én erre a kérdésre: "Legfeljebb hány mező belsejébe metszhet bele?", ezt tartottam helyes válasznak.
( Azóta javítottam 28-ra.)
Félreértettem a kérdést?
Egy 8x8-as sakktábla belsejébe végtelen sokféle méretű kört lehet rajzolni végtelen sok helyre. Azt a kérdező nem közölte, hogy a sakktábla széleit belülről érintő körről lenne szó, vagy sem.
Ezért egyértelmű, hogy a válasz attól is függ mekkora kört (és hova) rajzol bele.
"Mert ha kisebb körökkel próbálkozunk, az eredmény akármennyi lehet."
Ezt azért nem mondanám. Ha pl. a kör belefér egy 5x5-ös mezőbe, már elvileg sem lehet 25-nél több érintett mező - de a közepén is ki fog(nak) maradni.
Tehát érdemes nagy körökkel próbálkozni, mezősarokra, ill. mezőközépre eső középponttal.
Ha a 7 függõleges és a 7 vízszíntes egyenest is metszi 2-2 pontokban, akkor 28 négyzet belsejébe metsz bele.
Ha kevesebb egyenest metsz, akkor kevesebb négyzetbe is metsz bele. (Azt az esetet, amikor vízszintes vagy függõleges egyenest érint a kör, ki kell még vacakolni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!