Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Erők felbontása komponensekre?

Erők felbontása komponensekre?

Figyelt kérdés
Például egy 30 fokos lejtőn lévő mg-t(merőleges a talajra) kell felbontani, akkor a párhuzamos miért sin, és a merőleges miért cos? És egy olyan erőnél, ami párhuzamos a talajjal, ott miért fordítva?
2014. nov. 4. 22:14
 1/4 Tengor ***** válasza:

Ha tanultatok már szögfüggvényeket, akkor: [link] "Definíció a derékszögű háromszögben" bekezdés.

Ha még nem tanultatok, akkor "mert ezt így kell használni". Persze elolvashatod a fenti linket, de nem biztos, hogy elsőre megérted, meg később úgy is tanuljátok.

2014. nov. 4. 22:30
 2/4 A kérdező kommentje:
Tanultuk, csak nem tudom megtalálni az alfát a komponensek által alkotott háromszögben. Ha pedig megtalálom, akkor nem lesz jó a képlet.
2014. nov. 4. 22:34
 3/4 anonim ***** válasza:

Használd a merőleges szárú szögekre vonatkozó összefüggéseket.

Rajzoltam neked:

[link]

A képen vörössel és zölddel jelöltem egy-egy derékszöget Mivel a lejtő síkjára merőleges az F_y és a lejtő aljára merőleges az F és mivel a lejtő alja és a lejtő síkja egymással α szöget zár be, ezért az F és az F_y is α szöget zárnak be egymással. Pontosan azért mert merőlegesek a másik két olyan szakaszra, amik egymással α-t zárnak be. Onnantól meg már a két szögfüggvénnyel megvan a kérdésed, a komponensekre bontás. Ilyen feladatoknál mindig legyen egy szusztematikád és azt kövesd, sajnos ezt nem tanítják... legalábbis azt tapasztaltam.

Először mindig rajzolj, rajzold le a problémát, utána válassz hozzá vonatkoztatási rendszert, egyik tengelye általában a lejtő síkjával legyen párhuzamos, utána ebben a vonatkoztatási rendszerben írd fel az egyenleteket. Mindig ezt csináljátok csak a tanár nem mondja... Amikor a komponensekkel számolsz, akkor egy másik rendszerben számolsz, abban a rendszerben, amit odarajzoltam a képen. Ott a testnek az x tengely mentén lesz egy negatív gyorsulása, amit azt jelenti, hogy az x tengely irányításával ellentétesen, tehát a lejtőről lefelé fog csúszni és a másik y tengelyen nem lesz gyorsulása. Ezért előnyös ilyen rendszereket bevezetni, mert így képes vagy egyetlen tengelyre korlátozni a mozgást és onnan már egyszerűbb a probléma. Tehát először mindig rajzold le, utána válasz egy vonatkoztatási rendszert, majd keresd meg az általam vázolt módszerrel az α-t a háromszögben, onnantól már sima ügy. Ha nem értesz valamit, akkor írj és megpróbálom jobban elmagyarázni.

2014. nov. 5. 15:40
 4/4 anonim ***** válasza:

Elnézést, nem "fejletlen" képet linkeltem, ezt jobban megcsináltam:

[link]

2014. nov. 5. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!